I like my chocolate crunchy. Eli suklaassa pitää olla pureskeltavaa. Pitkään suosikkini oli Siwasta löytynyt kokonaisia hasselpähkinöitä sisältävä maitosuklaalevy. Pähkinäsuklaissahan on ihan hillittömästi energiaa, mutta myös ruokaisuutta ja proteiineja pähkylöiden ansiosta. Pähkinät sisältävät myös terveellisiä rasvoja ja arginiinia, joka ehkäisee sydän- ja verisuonitautien syntymistä. Pähkyjä siis on ihan syytäkin popsia kohtuullisissa määrin, mutta sokerisen mässysuklaan sijaan ne on parempi upottaa raakasuklaaseen. Raakasuklaahan kaikkine superaineineen tihkuu antioksidantteja ja omien pikku kätösten kautta valettua rakkautta. Voiko parempaa ruokaa enää olla? <3

super crucnhy joulusuklaasydän

Tämän suussa kivasti rouskuvan suklaasatsin sekaan ei mennyt pelkästään pähkinöitä. Joukkoon mahtui myös hampun- ja kurpitsansiemeniä, jotka pähkinöiden tapaan ovat proteiini- ja mineraalipitoisia. Hampunsiemenessä omega-3 ja -6 rasvahappojen suhde on ihmiselle suorastaan ideaalisen hyvä (1:3-1:4). Sitä paitsi makunsa puolesta molemmat on kuin tehty raakasuklaan kaveriksi. Kannattaa kokeilla!

Makeaa terveysbuustia suklaaseen saa heittämällä sekaan vähän joulunpunaista gojia ja toffeenväristä ja -makuista mulperia. Molemmat marjat ovat Kiinasta kotoisin ja ovat olleet paikallisten lääkinnällisessä käytössä jo tuhansia vuosia. Kumpaisenkin kerrotaan lisäävän yleistä elinvoimaa, pitkää ikää ja seksuaalista halukkuutta. Not bad, I say.

Raakasuklaan tuunauksessa rajat asettaa vain oma luovuus ja omien keittiökaappien sisältö. Mikäli hyllyjesi perukoilta (tai paraatipaikoillahan näiden pitäisi olla!) löytyy vielä macaa, spiruliinaa tai vaikkapa jotain lääkinnällistä sienijauhetta, kuten reishiä, pistele rohkeasti sekaan vaan. Äläkä sitten ihmettele, jos aamupalaksi et jaksa syödä näitä supersuklaita kuin pari palaa ja virtaa riittää pitkälle pimenevään päivään!

superit täytteet suklaassa

Super-crunchy-joulusuklaa

 • Perus raakasuklaaseosta
 • 1 tl – 1 rkl piparimaustetta (tai: kanelia, kaardemummaa, vaniljaa, neilikkaa)
 • 1 tl – 1 rkl haluamiasi superjauheita, kuten macaa, reishiä, spiruliinaa
 • Haluamiasi sattumia, pieni kourallinen kutakin:
  • pienittyjä pähkinöitä, kuten cashew-, saksan-, hassel-
  • siemeniä kurpitsalta ja hampulta
  • gojia, mulperia, inka-marjoja
  • kaakaonibsejä

Valmista raakasuklaapohja. Kannattaa kerralla tehdä enemmän, jotta saa useampaa sorttia. Voit hyvin käyttää esim. quinoamurosuklaasta yli jäänyttä suklaaosaa tässä perustana. Sekoittele sattumat suklaamassan sekaan, niitä saa olla ihan reilustikin. Voit itse päättää haluatko sattumaisempaa vai suklaisempaa suklaata. Omissani taisi olla täytteitä noin 60% ja suklaata 40%.

Maistele, että on varmasti hyvää. Kaada muotteihin (jääpala-, tai miksei muffinssivuokiinkin, jos haluaa isompia ”kakkusia”) tai vaikka laakealle lautaselle. Pistä jääkaappiin puoleksi tunniksi tai pakkaseen esim. 10 minuutiksi, jos olet kärsimättömämpi.

Älä syö kaikkea ennen aattoa! Tai syö vaan, mutta tee sitten uusi satsi. Kavereille voi näitä antaa kans lahjaksi. Jos sen teet, niin kannattaa unohtaa kookosöljy ohjeesta (tai laittaa sitä huomattavasti vähemmän), jotta suklaa pysyy paremmin kasassa huoneenlämpöisissä olosuhteissa. Lämpimämpiin oloihin optimoitu suklaaresepti löytyy täältä.