Kevät kumahti päälle, ja kesäkin jo kärkkyy kärsimättömänä kulman takana. Tienpientareille, pihoille ja metsiin on purskahtanut melkoinen viherrys. On paras aika suunnata vehreille apajille yrtinkeruukoppa mukana.

Aloitin oman operaationi noukkimalla vuohenputkea (kuvassa oikealla), muutaman poimulehden, maitohorsmaa (alhaalla) ja tietenkin nokkosia (ylhäällä). Hillittömän maukas ja ravinteikas nokkonen on villivihanneksista suosikkini. Sen keruuseen ja käsittelyyn liittyy kuitenkin muutama seikka, jotka joudun tarkastamaan yhä uudestaan joka vuosi. Siksi keräsin tähän nyt itseäni ja muita nokkostelijoita varten tietopaketin!

säkit täynnä vihreää

NOKKOSNIKSIT

Keruu

Paras keruuajankohta on aurinkoinen sää, mieluiten vähintään kaksi päivää sateen jälkeen. Aurinkoisen jakson aikana nokkosen nitraattipitoisuus laskee.

Kerää nuorista nokkosista (noin 15-25 cm korkuisia) 2-4 ylintä lehtiparia ennen kukintaa. Niitetty tai kerätty nokkonen tekee vielä uuden sadon myöhemmin kesällä, joten hyvä keruupaikka kannattaa katsastaa silloin uudestaan!

Käytä kerätessäsi kumihanskoja, nokkonen tunnetusti pistää. Keväiset nuoremmat eivät ihan yhtä herkästi, mutta ei välttämättä kannata koetella onneaan.

Keruuastian on hyvä olla ilmava (esim. kori). Tiiviimpikin käy, jos et aio säilöä nokkosia siinä pitkään.

Etsi mahdollisimman puhdas paikka, vähintään 50 metrin päässä maantiestä. Älä kerää yrttejä keskusta-alueelta, kaatopaikkojen, tunkioiden tai saastuttavien teollisuuslaitosten liepeiltä.

Ryöppäys

Usein nokkoset suositellaan ryöppäämään ennen ravinnoksi käyttöä. Ryöppäys tarkoittaa nokkosten pikaista keittämistä (noin 2 minuuttia) kiehuvassa vedessä. Operaatio poistaa nokkosen polttavuuden ja laskee nitraattipitoisuutta.

Ryöppäyksen myötä kuitenkin osa ravintoaineista liukenee keitinveteen. Nokkonen myös tiivistyy keittämisen jälkeen – litran purkillisesta tuoretta nokkosta jää jäljelle noin kourallinen tavaraa.

Nokkosta voi varovaisissa määrin käytellä ryöppäämättäkin, joskin se on hyvä pestä ensin. Nokkonen sopii tuoreeltaan kypsennettyihin ruokiin ja smoothien sekaan – tehosekoittimen käsittelyn jälkeen se ei enää polta!

kuivuva nokkonen

Kuivaus

Kuivaus poistaa nokkosen polttavuuden ja se on hyvä vaihtoehto nokkosen pitempää säilöntää silmälläpitäen.

Kuivausaikeissa olisi hyvä ottaa huomioon, että nokkoset on kerätty niin puhtaalta paikalta, ettei niitä tarvitse pestä. Jos tarvitsee, ne tulee kuivattaa hyvin (esim. salaattilingolla ja talouspaperilla) ennen varsinaisen kuivauksen aloittamista.

Nokkosen voi kuivata matalalla lämmöllä (mielellään alle 35 astetta) kuivurissa tai uunissa, jonka luukku on raollaan. Kuivaus onnistuu myös huoneenlämmössä kuivassa ja ilmavassa paikassa puhtaan paperin (esim. talous- tai voipaperi) päällä yhteen kerrokseen ripoteltuna.

Nokkosista voi myös tehdä pieniä kimppuja ja ripustaa ne katonrajaan viritettyyn naruun kuivumaan. Saat samalla vinkeän sisustuselementin! Älä kuitenkaan unohda nokkosiasi kuivumaan liian pitkäksi ajaksi, sillä ne pölyyntyvät muuten.

Kasvit ovat riittävän kuivia, kun ne murentuvat helposti. Kuivurissa kuivumiseen menee muutama tunti, huoneenlämmössä suunnilleen viikko.

Säilytä kuivatut nokkoset paperipussissa tai lasi- tai peltipurkissa.

Pakastus

Pakastus on toinen hyvä säilöntäkeino, ja sen sanotaan säilyttävän tuoreen nokkosen aromit paremmin kuin kuivaus.

Ennen pakastusta ryöppää nokkoset ja huuhdo ne viileällä vedellä. Purista pois ylimääräinen vesi. Pyöritä nokkosista yhtenäinen rulla ja leikkaa se pieniin paloihin (vrt. pakastepinaatti).

Laita nokkoset pakastepussiin ohueksi levyksi tai vaikka jääpalamuottiin. Näin varmistat, että saat myöhemmin ruokaa valmistaessasi nokkosesta siedettävän kokoisia könttejä irti ja vältyt turhauttavalta kohtaamiselta pakasterasian kokoisen umpijäätyneen nokkoskuution kanssa.

Käyttö ruuanlaitossa

Nokkosta ruokaan! Ei niin väliä minne, vain mielikuvitus asettaa rajat! Hyviä ovat muhennokset, kastikkeet ja eritoten pesto. Kasvislisäkkeissäkin nokkonen on makoisa, mutta niihin se kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheilla, etteivät ravinteet turhaan kaikkoa. Koeta ujuttaa nokkosta myös leipiin, lettuihin tai piiraisiin. Kuivattua nokkosta voi jemmailla yrttiteen sekaan tai viherjauheisiin.

Kokeile rohkeasti nokkosta smoothien seassa, vaikkapa tällaisella kokoonpanolla:

  • pieni kourallinen tuoretta nokkosta
  • avocado
  • mustaherukoita tai mustikoita
  • banaani, omena tai hunajaa (tai vaikka kaikki!)
  • + hampunsiemenrouhetta

Tarvitseeko nitraatteja pelätä?

Ei tarvitse, jos muistat
a) kerätä nokkoset muutaman aurinkoisen päivän jälkeen
b) jättää keräämättä nokkoset navettojen tai käymälöiden läheisyydestä typpipitoisesta maasta
c) ryöpätä saaliisi
d) nautiskella nokkosiasi kohtuudella.

Nitraatit ja nitriitit ovat puhuttaneet viime aikoina varsinkin lihajalosteiden yhteydessä, joissa niitä käytetään takaamaan tuotteen ja lihaisan punaisen värin säilyvyyden. Nitraatteja on runsaasti myös muissa vihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, kaaleissa ja sellerissä. Kypsentäminen laskee nitraattipitoisuutta niidenkin kohdalla. Lisäksi nitriittien syntymistä voi ehkäistä säilyttämällä ruokaa viileässä.

Nitraatti ei sinänsä ole haitallinen, mutta se voi muuttua bakteerien vaikutuksesta nitriitiksi. Nitriitti voi hankaloittaa veren hapenkuljetuskykyä, ja tietyn pisteen jälkeen jopa niin paljon että seurauksena on tila jossa on vaikea hengittää (methemoglobinemia). Suurin tukehtumisriski on alle vuoden ikäisillä pikkulapsilla, joten pidetään nitraattipitoiset vihannekset poissa heidän soseistaan.

Nitriitti voi reagoida myös ruoan amiinien kanssa ja muodostaa syöpää aiheuttavia nitrosamineja. Varmuuden vuoksi kannattaa nauttia nitraattipitoisten ruokien yhteydessä C-vitamiinia muodossa tai toisessa, sillä se ehkäisee nitrosaminien muodostumista.

Lisätietoa nitraatista:
http://funktionaalinenravinto.blogspot.fi/2011/05/punajuuri-talousvihannesten-joukosta.html

Muut nokkostietolähteet:
http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/keruu/index.html
http://www.arktisetaromit.fi/sitenews/view/-/nid/132/ngid/1/
http://wikikko.info/wiki/Nokkonen
http://www.henriettesherbal.com/blog/nokkonen-villivihannekseksi.html