Usein kun juttelen ihmisille raakasuklaasta, kuulen hämmästyneen kysymyksen: ”Voiko suklaata muka valmistaa itse?” Kyllä voi, ja se on vieläpä tosi hauskaa! Suklaamömmöjä sekoitellessaan ja erilaisia makuyhdistelmiä testatessaan tuntee itsensä ainakin piirun verran alkemistiksi.

Miksi sitä suklaata kutsutaan raa’aksi? Siksi koska ainekset ovat alkuperäisessä muodossaan eikä niitä kuumenneta yli 45 asteen, jossa kallisarvoiset ravintoaineet rupeavat tuhoutumaan. Raaka kaakao on todella antioksidantti- ja ravinnepitoista, joten kyseessä onkin – kaikkien suklaahiirten huojennukseksi – terveellinen herkku!

Raakasuklaa painii aivan eri sarjassa kaupan hyllyn tusinasuklaiden kanssa. Jälkimmäisissä kaakaota on usein vain nimeksi, ja valmistusainelistan kärkipäässä komeilee sokeri. Raakasuklaseen puolestaan voi jemmata ihan niin terveelisiä aineksia kuin vain itse kehtaa. Raakasuklaan valmistus on näyttänyt lähtevän liikkeelle superfood-piireistä, joten ohjeet usein vilisevät jos jonkinlaista superia. Mutta suklaanmaustelussakin rajat asettaa vain oma luovuus.

Joku lukijoista ehkä muistaa prosesseista viehättyvän insinööriluonteeni, joten esittelen ensin suklaanvalmistusprosessin pääpiirteissään:

 1. Rasvat
 2. Makeutus
 3. Jauheet
 4. Mausteet
 5. Loput (eli isommat sattumat)

Oikeastaan koko homma aloitetaan valmistelemalla vesihaude eli asetetaan suklaanvalmistuskulho kuumaan veteen (kattilaan tai lavuaariin). Kulhossa sulatetaan rasvat, ja mitä pienempänä silppuna ne ovat, sitä nopeammin ne sulavat. Kaakaovoi kannattaa raastaa tai surauttaa jonkun pyöriväteräisen koneen läpi. Aineksia lapataan sekaan listan järjestyksessä ja joka välissä aina sekoitetaan. Maistella kannattaa viimeistään mausteiden lisäämisen jälkeen.

Valmis seos kaadetaan jääpalamuotteihin tai laakealle lautaselle ja laitetaan pakastimeen tai jääkaappiin jähmettymään. Usein puolisen tuntia riittää. Suklaa on parhaimmillaan hieman sulaneena, joten kannattaa malttaa hetki ennen kuin hyökkää herkkupalojen kimppuun.

(Ette muuten usko miten järjetön suklaahimotus iskee kun tällaisia kirjoittelee.)

Pistetäänpä vielä kehiin perusresepti, jolla pääsee helposti alkuun. Kun perusjutut alkavat olla hallussa, kannustan varioimaan ohjetta erittäin vapautuneesti.

Perus-ok raakasuklaa

 • 0,5-1 dl kookosrasvaa
 • 0,5 dl kaakaovoita (raastettuna)
 • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
 • 0,5 dl carob-jauhetta (voi korvata kaakaolla)
 • 1-2 rkl hunajaa
 • 1-2 rkl macaa
 • 1-2 rkl lucumaa
 • mausteeksi ripaus suolaa, vaniljaa, cayennepippuria
 • sattumiksi kourallinen goji-marjoja ja/tai cashew-pähkinöitä (voi asetella suklaamuottien pohjalle)

Muutamia ekstravinkkejä vielä asiasta innostuneemmille:

Hunaja ei välttämättä sekoitu kovin nätisti pelkästään rasvoihin. Yleensä jauheiden lisääminen kuitenkin auttaa. Jos heittäytyy hifimmäksi, lesitiini on se aine, joka tasoittaa rasvojen ja vetisempien aineiden (kuten hunaja) sekoittumista.

Lisäämällä lucumaa ja carobia lopputuloksesta saa makeamman ja maitosuklaisemman.

Sattuma- ja makukokeiluihin suosittelen kuivattuja marjoja (myös jauheina) ja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, pippuria, chiliä, yrttejä ja piparimausteita (kaneli, kaardemumma jne.)

Loppuun vielä mainos, kun kerrankin on sellaiseen syytä! Mikäli suklaakärpänen puraisi, muttet oikein tiedä kuinka lähteä harrastuksen kanssa liikkeelle, vielä ehtii ilmoittautua viikon päästä pidettävään Flirttailua ja raakasuklaata -iltaan. Järjestän tapahtuman yhdessä ihmissuhdetaitokouluttajaystäväni Karlan kanssa, ja voin taata että luvassa on todella maistuva ja hauska ilta! Ilmon dl on sivuston mukaan tänään, mutta uskoisin, että vielä nopeimmat mattimyöhäset voivat ehtiä mukaan… Kannattaa kokeilla, ja toivottavasti tavataan pian suklaisissa merkeissä.

(Kuvat kulho ja konvehdit Flickeristä, kun en ole vieläkään tekemisissä toimivan kameran kanssa.)