quinoamurosuklaat

Mitenhän syntyisi riisisuklaan terveellisempi raakasuklaaserkku? Vaikkapa näin. Ajatus lähti siitä, kun bongasin kaupan hyllyltä pussillisen hauskannäköisiä tattarimuroja. En hetkeäkään harkinnut syöväni niitä perinteiseen murotyyliin vaan ehdottomasti suklaaseen upotettuna! Yhdet pikkusatsit niillä testasin, ja jouduin toteamaan, että ympäröivästä suklaasta huolimatta tattari maistuu jopa minun suuhuni aivan liian terveelliseltä. Tähän ensimmäiseen isoon kokeiluerään laitoin siis mukaan maultaan mukavampia quinoamuroja ja gojimarjoja makeutta ja jouluista punaisuutta tuomaan. Lopputulos oli varsin jees.

Tattareita voi tiirailla kuvista etsimällä suunnilleen maissin (tai hampaan :D) kokoisia biittejä, quinoat ovat sitten noita pienempiä palleroita. Yhtä rapsakoita nuo gluteenittomat muroset eivät ole kuin riisimurot. Ovat vähän popcorniin verrattavissa. Sitäkin voisi oikeastaan koettaa näihin murojen sijaan!

Quinoa- ja tattarimuroja voi koettaa kalastella esim. hyvinvarustelluista K-supermarketeista ja Ruohonjuuresta. Saa sieltä toki luomuja riisimurojakin, ja nekin varmasti käyvät tähän reseptiin oivasti.

murosuklaat valmiina reissaamaan
Quinoamurosuklaa

Vapaasti varioitavissa oleva raakasuklaaosuus:

 • 1 dl kaakaomassaa sulatettuna
 • 1 dl kaakaovoita sulatettuna
 • 2 rkl kookosöljyä
 • 2 rkl raakakaakaojauhetta
 • 2 rkl carobia
 • 2 rkl lucumaa
 • 2 rkl tocoa
 • 1 tl soijalesitiiniä
 • 2-3 rkl hunajaa
 • ripaus suolaa ja vaniljaa

Tarvitset raakasuklaaseosta yhteensä n. 2,5-3dl.

Muro-osuus:

 • 5 dl quinoamuroja (tai muita, esim. puolet voi olla tattaria)
 • 1 dl goji-marjoja (mulperitkin käy!)

Ensin lyhyt oppimäärä rentoa raakasuklaanvalmistusta:

Aivan alkajaisiksi ei mitään syytä kriiseilyyn, jos ei ihan kaikkia aineksia löydy kaappien kätköistä. Meet niillä mitä on, duunailet sillai iisillä tatsilla ja maistelet matkan varrella. Tuotteiden laatu vaikuttaa lopputuloksen makuun, joten ihan sitä halvinta bulkkia alahyllyltä ei välttis kannata ottaa mukaan. Itse voin estottomasti hehkuttaa GreenStreetin raakasuklaatarpeita, joilla on tullut aina hyvää.

Ensin raasta kaakaovoi- ja -massa. Etkä ees tarvi molempia, pärjäät hyvin vaikka vaan voilla tai massalla. Jos pelkästään voita, panet enemmän kaakaojauhetta. Jos pelkästään massaa, et välttämättä tarvi kaakaojauhetta lainkaan. Sulata rasvat vesihauteessa eli laita rasvat kuppiin ja kuumaa vettä tiskialtaaseen / kattilaan ja sitten rasvakuppi sinne kuumaan veteen (niin, ettei vettä mene kuppiin, tietenkin).

Kookosöljyä voi laittaa enemmän -> kookoksisempi maku mut helpommin sulava suklaa. Sen voi myös jättää pois.

Lisäile jauheet ja mausteet ja makeutus. Sekoita joka välissä.

Kaakaovoille ja -jauheelle hyvä nyrkkisuhde on 2:1. Eli voita enempi ja kaakaojauheen määrä puolet siitä.

Carobia käytän yleensä raakakaakaon kanssa sillai et paan fifti-fifti. Ei tuu ihan niin kovia suklaapärinöitä (raakakaakao voi pistää energiat pörräämään!), maku on omaan suuhun tasapainoisempi ja kalsiumit ja magnesiumit on kans paremmin tasapainossa tällä metodilla.

Lucuma on semmoista makeaa, vähän hedelmäistä ja toffeemaista. Se ja toco tuovat molemmat suklaaseen kermaisuutta ja maitosuklaamaisuutta. Ilmankin pärjää, mutta näiden kanssa tulee parempaa.

Muista maistella!

Soijalesitiiniä laitan siksi, kun makeutan hunajalla. Se edesauttaa rasvan ja hunajan sekoittumista tasaisemmin. Ilmankin pärjää taas, ja makeuttaa voi hunajan sijaan vaikka kookospalmusokerilla, agavesiirapilla tai stevialla.

Määrien kanssa ei oo niin justiinsa. Kunhan on hyvää! Hyvän suklaamassan tunnistaa siitä, että se on nestemäistä, suklaakastikeimaista ja se pistää vähän vastaan, kun sitä koettaa hämmentää.

quinoamurosuklaa

Kun olet saanut aikaan hyvän suklaaseoksen, pistä sekaan murot ja gojit ja hämmentele ne varovaisesti yltäpäältä suklaisiksi. Hyvä suklaan ja muroseoksen suhde on 1:2.

Ota esiin paperisia leivosvuokia ja kasaa reilun ruokalusikallisen verran suklaamuroa kuppeihin. Tästä määrästä tuli kuutisentoista kipaletta. Pistä jääkaappiin kylmymään. Semmoinen puoli tuntia riittää.

Sit saa nauttia!