Kuppikakkuja ilman uunia, viljoja, maitotuotteita, kananmunia ja valkoista sokeria? Voi kyllä. Tein sen taas, viime Ravintolapäivänä keräämäni itseluottamuksen voimin. Tästä satsista raakakuppikakkuja tuli jopa edellistä parempi! Makuina mustikka-lakritsi sekä puolukka-inkivääri. Mmmmh. Jos et päässyt näitä maistamaan Lady Cinnamon -kahvilassamme, kannustan sinua tehtailemaan oman erän. Enkä vain kannusta vaan melkeinpä pakotan. Tätä makuelämystä et halua missata!

mustikkalakukuppikakut

Mustikka-lakritsi-raakakuppikakut

(n.15 kpl riippuen vuoan koosta)

Pohja:

 • 3 dl luumuja (kuivattuja pehmeitä)
 • 3 dl rusinoita
 • 3 dl pekaanipähkinöitä (yön yli liotettuna ja kuivattuna – tai suoraan pussista)
 • 3 dl cashew-pähkinöitä (liota pari tuntia ja kuivattele vähän)
 • 1 tl lakritsijauhetta
 • (1 tl sitruunankuorijauhetta)
 • ripaus suolaa
 • 1 dl mustikoita
 • 1 dl kookosöljyä

Täyte:

 • 2 dl kookosmaitoa (jääkaappikylmänä, käytä kova osa)
 • 3-4 dl mustikoita
 • 1 tl lakritsijauhetta
 • 2 rkl raakaruokosokeria
 • 2 tl psylliumia

Laita pähkinät ja kuivahedelmät ja mausteet monitoimikoneen kulhoon ja veivaa ne tasaiseksi taikinaksi. Siihen saa jäädä vähän sattumia. Jos haluat smuuthimpaa, laita pähkinät ja kuivahedelmät eri erissä (ja ehkäpä tehokkaan blenderin läpi). Sotke sekaan mustikat ja (vesihauteessa tai vaikka mikrossa) sulatettu kookosöljy. Jos käytät pakastemarjoja, niitä on hyvä sulatella ennen niiden laittamista kookosöljyn kanssa kosketuksiin – jälkimmäinen kun voi muuten pelästyä hyytävää kontaktia ja jähmettyä niille sijoilleen.

Laita täytettä semmoinen sopiva määrä muffinssivuokien pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi. Tai voi se olla siellä vaikka yönkin yli.

Täyte tehdään niinkin yksinkertaisesti kuin blendaamalla kaikki aineet. Laita täyte vielä hetkiseksi (tunti riittänee) jääkaappiin kohmettumaan, mikäli haluat kikkailla kuppikakunkoristelupursottimella. Siinä tapauksessa varmista, että täyte on mahdollisimman smuuthia, jottei se tuki pursottimen koloa. Kokemuksen syvä rintaääni kertoo, että tukitulla pursottimella kuppikakun päälle truutattu täyte kasautuu vähemmän houkuttelevan näköiseksi nuudelisotkuksi (tästä pientä osviittaa kuvassa edessä ja keskellä olevan kuppikaakun päällä). Makuun se ei onneksi vaikuta!

Kun homma on valmis, säilytä kaakkuset jääkaapissa. Ne ovat hyviä vielä parinkin päivän jälkeen. Itse asiassa vielä parempia kuin tuoreeltaan.

Uteliaille tiedoksi, että koristeena violetin smuussin päällä on hasselpähkinärouhetta ja että lakritsijauhetta saa useimmista luontaistuotekaupoista.

sienikakut

Puolukka-inkivääri-raakakuppikakut

(n.15 kpl riippuen vuoan koosta)

Pohja:

 • 4 dl taateleita (tuoreita tai kuivattuja pehmeitä)
 • 2 dl kuivattua karpaloa
 • 4 dl kookoshiutaleita
 • 2 dl auringonkukansiemeniä (yön yli liotettuja ja kuivattuja – tai sitten suoraan pussista)
 • 1 tl inkiväärijauhetta
 • 1 dl puolukoita
 • 1 dl kookosöljyä

Täyte:

 • 2 dl kookosmaitoa (kiinteytä jääkaapissa, käytä kova osa)
 • 4 dl puolukoita
 • 1 tl inkiväärijauhetta
 • 2 tl psylliumia
 • 2 rkl raakaruokosokeria (tai muuta haluamaasi makeutusta)

Laita pohjan aineet lukuun ottamatta puolukoita ja kookosöljyä monitoimikoneen kulhoon ja veivaa taikinaiseksi. Sattumia saa jäädä. Lisää puolukat (mielellään sulaneet, jos käytät pakastepuolukoita) ja sulatettu kookosöljy ja jatka veivausta.

Annostele taikinaa kuppikakkuvuokiin. Jos käytössäsi on runebergintorttuvuokamainen vuoka, alla olevassa kuvassa on ehdotus siitä, miten saat vuoat pysymään ruodussa. Jätä täytteelle vähän tilaa. Laita kuppikakkupohjat jääkaappiin kehkeyttämään makuja.

Täytteen ainehet blenderiin ja blenderi surraamaan. Osan puolukoista voi korvata vaikka mansikoilla tai gojeilla. Tähtäsin kirkkaanpunaiseen täytteeseen, mutta ehkä se tulee sieltä vielä joku toinen kerta. Jos sinulla muuten on jokin idea sen suhteen, jätäthän kommentin! Enivei, täyte on hyvä laittaa jääkaappiin kiinteytymään, jos sitä haluaa pursotella. Itse lusikoin sen noihin sienimäisiin kakkusiin.

Säilytä valmiit kakut jääkaapissa. Ne säilyvät hyvänä melkein viikon, mutta veikkaanpa että ne ehditään popsia parempiin suihin jo sitä ennen!

Pinkkien kakkusten pinalla on kuvissa quinoa-muroja, jotka muuten eivät ole raakoja koska ovat paahdettuja. Ne näyttävät hyvältä noin pari tuntia, kunnes rupeavat keräämään väriä ja vetäytymään kasaan. Jokin korvaava vaihtoehto sienilaikuille on siis keksittävä.

kupit odottamassa täyttöä

Kas tässä raakakuppikakut tarjoilupöydässä. Lady Cinnamon oli loihtinut lisäksi perinteisempiäkin kuppikakkuja, gluteenittoman porkkanakakun (joka katosi hyvin nopeasti!), ananaskeikauskakun sekä jo taannoin mainitun mausteisen kurpitsapiirakan.

kakkupöytä

Tässä vielä vilaus muikeasta henkilökunnastamme: ihana avustajamme Annika, minä sekä Laura. Itse Lady Cinnamonista en löytänyt kamerastani lähempää otosta, mutta ehkä semmoinen löytyy joltain muulta. Ja ehkä tapaatte hänet ja nämä tyttöset vielä uudestaankin Ravintolapäivän tai laulun merkeissä.

Tarjoilijatsiksei