Ravintolapäivä tuli ja meni ohi ihan hujauksessa! Järkkäsin Sonjan kanssa pihallamme Taiteilupiknikin, jossa maalailun, kitaransoiton ja impron ohella nautiskeltiin terveellisiä pizzoja ja kaakkuja. Kyllä, ne voivat olla terveellisiä, jos sen tekee oikein. Kehtaanpa vielä väittää, etteivät ne maussa hävinneet rahtustakaan viljapitoisolle verrokeilleen.

Tässä vilaus tarjoiluistamme. Listalta löytyi Sonjan valmistamia raakakakkuja (mehevä suklainen ja kirpsakan raikas lime) sekä pizzaa, niin gluteenittomalla, paleolla kuin kesäkurpitsapohjallakin.

taiteiluruokakollaasiTaiteiluteeman hengessä innostuin taiteilemaan räikeän värisiä raakakuppikakkuja. Kokeilu onnistui onneksi niin hyvin, että niitä kehtasi tarjota piknikkiläisillekin. Ja kyllä ne kelpasivatkin! Tässä vielä reseptit teidän iloksenne. Eka on violetti, toka oranssi. Tuttuun tapaan viljattomia, maidottomia, munattomia ja maltillisesti makeutettuja. Toinen on vieläpä pähkinätön.

varikuppikakut

Visio (punajuuri-mustikka-raakakuppikakku)

Pohja:

 • 3:n punajuuren mehustuskuitu
 • 3dl kuivattuja viikunoita
 • 2dl pähkinöitä (saksan-)
 • 1dl auringonkukansiemeniä
 • 0,5dl kookosöljyä
 • (0,5dl raakakaakaojauhetta)
 • pieni ripaus suolaa
 • reilu ripaus vaniljaa

Täyte:

 • 2dl paksua kookosmaitoa (kiinteä osa)
 • 1 dl punajuurimehua
 • 1dl mustikoita
 • 1 tl psylliumia
 • makeutusta maun mukaan (hunajaa, ruokosokeria, steviaa…)

Mehusta punajuuret. Ota talteen sekä kuitu että mehu.

Blendaa tai silppua monitoimikoneella pähkinät ja siemenet hienommaksi. Seos voi jäädä vähän karkeaksi. Lisää punajuuren mehustuskuitu, kuivatut viikunat ja sula tai pehmeä kookosöljy (ja suklaisempaa makua kaivatessasi myös raakakaakaojauhe). Mausta ripauksella suolaa ja vaniljaa.

Nappaa alle muffinssivuoka ja vuoraa kolot paperisilla muffinssialustoilla. Painele täytettä koloihin pohjalle ja reunoille. Määrästä riittää suunnilleen kahteentoista normikokoiseen kuppikaakkuun. Laita vuoka kylmään odottamaan täytteen tekemisen ajaksi.

Täyte valmistuu kaatamalla kaikki aineet blenderiin ja pyöräyttämällä massasta tasainen. Helppoa! Sitten kaada sotku kuppikakkujen keskelle jääneisiin koloihin. Täytä melkein reunoihin asti, jotta päälle jää tilaa koristekerrokselle.

Laita pakkaseen jähmettymään tunniksi tai pariksi ennen koristelua. Jos tarjoat kuppikakkuja vasta myöhemmin, ota kakut sulamaan jääkaappiin kolmea tuntia ennen tarjoilua. Koristelu on helpointa tehdä, kun täyte on vähän pehmeä. Niin, koristeeksi voi kieräytellä vaikka parit mustikat. Kiemurainen hunajaraita niiden päällä näyttää aika kivalta myös (mutta keksin sen vasta kuvaussessiota seuraavana päivänä).

mustikkakuppikakku

Luovuus (porkkana-appelsiini-raakakuppikakkunen)

Pohja:

 • 3-4:n porkkanan mehustuskuitu
 • 3dl taateleita
 • 2dl kookoshiutaleita
 • 1dl auringonkukansiemeniä
 • 0,5 dl kookosöljyä
 • (0,5 dl lucumaa)
 • pieni ripaus suolaa
 • reilu ripaus vaniljaa

Täyte:

 • 2 dl paksua kookosmaitoa
 • 1 dl porkkananmehustusmehua
 • 1/2 appelsiini
 • 1 tl appelsiininkuorta
 • 1 tl psylliumia
 • makeutusta maun mukaan

Mehusta porkkanat. Hienonna auringonkukansiemenet blenderillä tms. Laita blenderiin tai monitoimikoneeseen porkkanan mehustuksesta jäänyt kuitu ja muutkin pohjan aineet, kookosöljy löysänä. Sitten laita blenderi päälle ja valmis pirteän oranssi taikinamössö muffinssivuokien pohjalle ja reunoille. Pistä kylmään täytteen valmistuksen ajaksi.

Lastaa täytteen aineet blenderiin ja surauta tasaiseksi. Se on siinä. Kaada täyte kuppikakkujen keskelle jääneisiin kolosiin melkein reunoihin asti. Jähmetytä pakkasessa parisen tuntia. Koristele appelsiiniviipaleilla ja kanelilla, minkä jälkeen säilytä jääkaapissa.

Jos kaipaat hieman yksityiskohtaisempia ohjeita ja vinkkejä, lukaise myös tuo ylempi punajuurikuppikakkujen ohje. Aika samalla metodillahan nää menee.

appelsiinikuppikakku

Jos sinulla ei ole mehustinta, mutta himottaisi askarrella värikkäitä kakkusia, voit kokeilla mitä käy, jos korvaatkin mehustuskuidun raasteella. Raastetta tosin ei ihan yhtä paljon pohjaan kehtaa upottaa, se kun on vähän märempää tavaraa. Joku 0,5dl riittää jo tuomaan väriä. Täytteeseen voi hyvin laittaa raastetta, sillä blenderin pitäisi kyllä pystyä se soseuttamaan.

Aisteja viritteleviä herkutteluhetkiä!