Vaikkei pihaa vielä valkoinen lumikuorrutus koristakaan, voi pieniä lumipalleroita näperrellä oman keittiön lämmössä. Ja mikä parasta, näitä palloja saa syödä!

lumipallo tuli kyökkiin

Nämä vaniljaiset kookospallot ovat kookospalloja ihan sanan todellisessa merkityksessä. Eivät vain joitain randompalleroita, jotka on kuorrutettu kookoslastuilla. Perusraaka-aineksena loistaa kookostöhnä tai kookostiiviste, kuten se kaupassa oli ilmaistu. Blogimaailmassa olen törmännyt termiin kookosmassa. Englanniksi herkku on nimeltään creamed coconut. Voit itse valita suosikkitermisi!

Enivei, tavara on kookosöljystä ja kookoksen hedelmälihasta puristettua tiivistä massaa. Se sulaa vesihauteessa litkuksi, kuten kookosöljykin. Kookosmassaa voi laittaa vaikkapa raakakakkujen täytteeksi, sillä voi jatkaa suklaaherkkuja (kuten ensi numerossa tehdään!) tai siitä voi yksinkertaisimmillaan pyöritellä maistuvia välipalapalleroita.

lauma kookoksisia palleroita

Kas tässä oma helppo ja talvinen variaationi:

Vaniljaisen toffeinen kookospallero

  • 1 pkt eli 200g kookostöhnää (creamed coconut)
  • 1 rkl kookosjauhoa ja/tai lucumaa
  • 1,5 tl vaniljajauhetta
  • jokunen tippa toffeesteviaa (vaniljainenkin varmasti toimii)
  • + murennettuja cashew-pähkinöitä
  • + pienittyjä mulpereita

Kaiva kookostöhnä pakkauksestaan ulos, laita kulhoon  ja paloittele pienemmäksi. Laita kulho vesihauteeseen. Massa sulaa kohtuullisen nopeasti. Sulamista odotellessa voit paloitella sattuma-asioita, kuten cashew-pähkinöitä ja mulpereita. Myös esikuvaohjeessani mainittu tumma suklaa käy erinomaisesti. Sattumien kanssa kannattaa pitää maltti kätösessä. Tässä liemessä saa olla reilusti enemmän kookosta kuin sattumaa. Pallerot pysyvät siten paremmin kasassa, nääs.

Mausta sulanut kookosasia vaniljaa säästelemättä. Se on se juttu tässä. Lisää makeutukseksi parhaassa tapauksessa English toffee -steviaa. Joku muukin stevia käynee tai vaikka sitten hunaja tai mistä nyt ikinä tykkäätkään. Sekaan voi panna vielä lusikallisen kookosjauhoja ja/tai lucumaa vähän tiiviimpää ja ruokaisampaa rakennetta tuomaan. Sitten lisää sattumat, jos niitä haluat.

Vie kulho pihalle tai jääkaappiin jäähtymään. Anna sen olla siellä 20-30 minuuttia. Tuo kuppi sisään ja totea, että sehän on reunoilta ihan kovettunut, mutta keskeltä vielä löysää. Kaavi seos irti reunoilta lusikalla ja sekoittele sitä lötkömmän keskiosan kanssa. Ihme tapahtuu ja koko massa rupeaa kiinteytymään. Sitten voit pyöritellä siitä palleroita.

Jos haluat päästä helpommalla, voit skipata jäähdyttely- ja pallerointivaiheen ja valaa sulan massan jääpala-/suklaamuotteihin!

Kummin tahansa teetkin, jähmetä ja säilytä kookospalleroiset jääkaapissa. Kiinteydyttyään ne säilyttävät olomuotonsa huoneenlämmössäkin ihan hyvästi. Vähän lämmenneinä makukin on parhaimmillaan.

mulpereita ja kookosboolsseja

Valmis herkku käy oivasti joulupöydän jälkkäriosastolle tai vaikka aamupalaksi kahvin kaveriksi. Namia on.

Kuten aiemmin jo tuskailin, tuota kookostöhnää on jossain määrin vaikeaa löytää peruskauppojen hyllyiltä. Isommista marketeista ja luontaistuotekaupoista olen sitä toisinaan onnistunut spottaamaan. Jos tykästyt tähän herkkuun, kannattaa siis hamstrata useampi purkki kerralla mukaan, kun kohdalle osuu. Nimim. Onkohan viisi lootaa tarpeeksi?