Viettelin itsenäisyyspäivän kiltisti kotona istuen. Siis en sillä tavalla vietellyt vaan ihan vaan vietin. Koetin vaan keventää tunnelmaa sanan perusmuotoa leikkisämmällä versiolla.

Ihan täys työpäivähän tämä oli.

Ensin päivystin ja auttelin vieressä useamman tunnin, kun maailman näppärin isä tuli vihdoin ja viimein fiksaamaan purkkihyllyä, joka oli sopivasti tyhjillään muuton jäljiltä. Koetin samalla tehdä töitä vasemmalla kädellä eli tarkistaa opiskelijoiden tekemiä nettisivuja. Ei se oikein edennyt.

Rupesi jo pimenemään neljän maissa. Päätin vihdoin raahata itseni kävelylle. Sielläpä sain inspiksen siitä, mitä voisin askarrella isälle kiitokseksi vaivoistaan.

Isä on aina tykännyt suklaarusinoista ja pähkinöistä. Päädyin siis visioissani fuusioimaan suklaat ja rusinat ja mantelit. Halusin testata mitä käy kun kaikki laittaa samaan sörssöön eikä yritäkään muotoilla rusinoista ja manteleista ensin palleroita ja dipata niitä suklaaseen. Sehän olisi työlästä, joskin lopputulos olisi varmasti tyylikäs ja maistuva.

Ajauduin kävelyltäni keskustaan shoppailemaan tarvittavia ainehia. Iloitsin suuresti tunnelin S-marketin laajentuneesta valikoimasta ja etenkin koko viikon ajan himoitsemastani ja pirun vaikeasti löydettävissä olevasta creamed coconutista (kookostiiviste), jonka viimeinen paketti lähti hyllystä matkaani! Taiteilen siitä herkkureseptin lähitulevaisuudessa, se on vissi.

Kotona laitoin pakuria mukiin, kyntit palamaan ja rattoisaa musaa soimaan. Mikä ihana yksin-kotona-hetki! Ne ovat melkoisen harvinaislaatuisia yhteisöasujan elämässä ja siksi suorastaan juhlan arvoisia tilaisuuksia. Sitä hetkeä kelpasi sitten juhlistaa sykähtelemällä lisää nettisivuarvosteluja. Pääsin melkein loppuun asti, kunnes oli vaan pidettävä suklaantekotauko.

raakasuklaarusinamanteli1

Raakasuklaarusinamantelikeksilöt

  • 2dl sulaa kaakaovoita (eli 3-4dl rouheena)
  • 3dl rusinoita
  • 3dl mantelirouhetta
  • 1-1,5dl raakakaakaojauhetta (tai carobia tai fifty-sixty)
  • 1/4tl suolaa
  • 2rkl hunajaa (ainaskin)
  • muita mausteita intuition mukaan (kaardemummaa, anyone?)

Lyhyt teko-ohje helposta elämästä nauttiville:

Rouhi ja sulata kaakaovoi vesihauteessa. Laita ainekset monitoimikoneen (tai blenderin) kulhoon ja jauha rouheiseksi suklaamassaksi. Anna massan jähmettyä huoneenlämmössä hetki ennen kuin nostelet siitä lusikalla lautaselle pieniä kekoja. Halutessasi littaa keot keksimäisiksi ja koristele mantelilastuilla. Nosta kylmään valmistumaan noin puoleksi tunniksi.

Jos harrastat monimutkaista ja hankalaa elämää, kuten minä aina toisinaan, tämä versio on sinulle:

Aluksi kaivele ainekset muuttolaatikoiden uumenista, jollet ole vielä saanut niitä keittiön kotoisiin koloihin saakka.

Etsi kaakaovoin sulatukseen sopiva astia. Havaitse, että parhaat suklaarasvojensulatuskulhot olivat edellisten kämppisten omistamia. Ota muumimuki.

Vuole veitsellä kaakaovoita pienemmäksi rouheksi muumikuppiin. Laita muki lämpimään vesihauteeseen muhimaan.

Totea, että aluksi raastamasi määrä, joka lähestulkoon täytti koko kupin, on kutistunut noin puoleen eikä se riitä mihinkään. Pistä sekaan lisää, kunnes sulaa kaakaovoita on se 2 desiä.

Kumoa rusinat ja mantelilastut ja raakakaakaojauhe ja suolaripunen monitoimikoneen kulhoon. Pistä käyntiin ja hämmästele miksei mitään tapahdu. Laita koneen töpseli seinään ja kokeile uudestaan. Jauha tavara sileähköksi rouheeksi (whatever it means).

Kaada myös jo sulanut kaakaovoi monitoimikoneen kannuun ja blendaa lisää.

Huomaa, että hunaja on lopussa ja ruokosokerin jämät hukassa. Pikatsekin jälkeen totea, ettei kämppiksien laatikoistakaan löydy sitä mitä tarvitset. Kellokin on jo sen verran myöhä, ettei mukavia naapureita kehtaa häiritä. Toffeesteviaankaan ei uskalla turvautua, kun se on vähän hassun makuista ja mitä jos iskä ei tykkääkään siitä.

Turvaudu hätäpäissäsi lucumaan. Avaa lucumapurkki ja ihmettele hajua. Maista ja ihmettele macaisaa makua. Kun olet kaatamaisillasi jauhetta monitoimikoneen kulhoon, ymmärrä viime hetkellä, että kyseessä on kuin onkin hormonitoimintaa tasapainottava ja seksihaluja lisäävä hurja superfuudi eikä se kinuskisen kermainen harmiton makeuttaja.

Kaiva lucumapussi esiin ja heitä sekaan pari ruokalusikallista. (Jos sulla on parempi mäihä kuin mulla, laita vaan sitä hunajaa tai mitä ikinä haluat sen verran, että tulee varmasti tarpeeksi makeaa.) Sekoita taas.

Tarkastele (ja maista) juuri tehtailemaasi suklaisaa mössöä ja hätäile, että eihän tämän näin pitänyt mennä. Se on aivan liian lillua! Hautaa haaveet suklaapalleroista. Kaiva esiin suklaa- eikun jääpalamuotit. Pese niistä pölyt pois ja kuivaa huolella.

Käänny takaisin rusinasuklaan puoleen. Ota sitä lusikkaan ja havaitse, että sehän onkin huomattavasti kiinteämpää kuin äsken. Nappaa iso laakea lautanen alle ja lätkäise noin ruokalusikallinen mössöä lautaselle. Painele lusikalla keksin muotoiseksi ja paksuiseksi. Tee eri kokoisia keksilöitä ja kokeile mikä olis paras. Koristele mantelilastuilla. Tee vielä muutama hekumallisen iso cookie-tyyppinen otus ja koristele ne mantelilastujen lisäksi rusinoilla.

Laita lautaset suklaineen (meni kahdelle) jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai pitemmäksikin aikaa. Keittiötä siivotessasi hykertele tyytyväisenä selvitettyäsi kaikki esteet matkan varrelta.

raakasuklaarusinamanteli

Olet suklaasi ansainnut. Ja niin on isä myös. <3

PS. Keksilöt saa lautasesta murenematta irti, kun ottaa lautasen huoneenlämpöön noin vartiksi ennen irroittelua. Käytä apuna ohutta veistä tai lastaa. Voit toisaalta olla myös kaukaa viisas ja vuorata lautasesi leivinpaperilla.

PPS. Tsekkaa kuka ehti ensiksi maistaa keksejä ja mitä oivaltelin työntäyteisen päivän lomassa Inspirationalistin puolelta.