nokkospestoavocado

Kuva kertoo kaiken olennaisen. Kyseessä on hyvinkin yksinkertainen ja ällistyttävän maukas hittituote, johon ei muuta tarvita kuin avocadoa ja nokkospestoa. Avocadoa saa kaupasta. Nokkospestoa varten pitää kykkiä pusikossa, ryöpäyttää nokkoset ja vähän käytellä blenderiä. Vaihtoehtoisesti sitä saa kaverilta, joka viitsii suorittaa kyseiset toimenpiteet puolestasi.

Suuntaa-antavasta reseptistäkin voisi olla jotain iloa.

Nokkospesto

  • Noin 1l tuoreita nokkosia
  • 2-3 rkl kurpitsansiemeniä
  • 0,5-1 dl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • reilu ripaus laatusuolaa
  • vettäkin voi vähän lisätä

Ryöppää ensin nokkoset eli keitä kattilallinen kiehuvaa vettä ja upota nokkoset sinne 2-3 minuutiksi. Siivilöi nokkoset talteen.

Blendaa ensin kurpitsansiemenet (monet muutkin siemenet tai vaikka cashew-pähkinät käyvät ihan yhtä hyvin) hienoksi jauheeksi. Lisää loput aineet ja sörssää tasaiseksi. (Kai muistit kuoria valkosipulinkynnen?)

Sitten metsästämään syöntikypsiä avocadoja.

Jos olet suurkuluttaja, kuten minä, on hyvä idea ostaa pieni säkillinen kovia avocadoja varastoon kypsymään. Kypsän avocadon tunnistaa siitä, että sen napa on plopsahtanut ulkopuolelle ja uhkaa irrota. Avocadon pitäisi muutenkin tuntua vähän pehmeältä, varsinkin sieltä kapeammasta päästä (tai navan vierestä), mutta ei niin pehmeältä että sormi uppoaa sinne. Yleensä kypsät avocadot ovat myös vähän tummemman vihreitä.

Mikäli epäilet, että mittava avocadovarastosi uhkaa ylikypsyä, voi kypsymistä hidastaa säilömällä ne jääkaappiin.

avocadoasetelma

Nämä avocadonpuolikkaat olivat erityisen onnekkaita saadessaan kyytipojaksi nokkospestoa ja päästessään ulkoilmabrunssille – ja vieläpä näin hienoon sommitelmaan. Ne toimittivat alkupalan virkaa ja varsinaisena pääruokana oli hilpeä megasalaatti koottuna falafeleista, hapankaalista, tomaateista, avomaankurkuista ja villiyrteillä höystetystä vihersalaatista.

hilpeät falafelisalaatit

Jälkipalaksi sopivat överi-ihanat suklaiset rakkausleivokset

PS. Tsekkaa myös nokkosenkeruuvinkit (vaikka parhaat sesongit lienevätkin jo tältä vuodelta ohitse) sekä vaihtoehtoinen vihreääkin vihreämpi salaatti peston seuralaiseksi.