Kolme naista juhli synttäreitään ja päästeli siinä sivussa vähän kokkaushöyryjä pihalle. Meidän bileissä ei tarjoiltu vehnäisiä leivonnaisia vaan painotimme tarjoomukset kasvisherkkuihin (pieniä lihallisia iloja unohtamatta). Osa resepteistä oli lainattuja, osa omia (merkattu tähdellä ja löytyvät jäljempää tästä postauksesta) ja kovin herkullisia yhtä kaikki!

Bilemenu

~ Vihersalaatti ja kaverit ~
Falafelit
Hunajainen porkkanabataattilisäke *
Quinoalisäke *

~ Muut suolaiset ~
Sushi
Kesäkurpitsarullat *
Kinkku melonilla
Vuohenjuusto
Oliivit
Suolakurkku ja smetana

~ Jälkkäriosasto ~
Hedelmiä, paljon
Minttusuklaaboollssit
Ruusuiset prinsessapallerot *
Raakasuklaakakku
Raaka mansikkakakku
Kermainen marjapiiras (raaka tämäkin)
Hedelmäinen jäädyke
Raakapatukoita (kiitos Varusteleka!)

~ Juoma ~
Hedelmäinen valkoviinisangria

Kas näin se käy. Ensin shopataan hervoton kasa ruokaa, enimmäkseen kasviksia.

001shopattuu

Vietetään ilta ja päivä kyökin puolella sykkien. Transformoidaan ruokavuori ihastuttavaksi herkkukokoelmaksi.

herkkua on siinä monenlaista

salaattijutut

Salaatti tehtiin samalla ideologialla kuin taannoisen Ravintolapäivän salaatitkin.

Vihersalaattipohja

 • värikästä ruukkusalaattia
 • värikästä salaatinlehtisekoitusta
 • kurkkua
 • kesäkurpitsaa

Salaatit huuhdotaan ja revitään pienemmiksi. Kurkut ja kesäkurpitsat voi slaissata jollain näppärällä keittiökoneella suikaleiksi tai sitten harjoittaa meditatiivista leikkelyä.

Salaatin kylkiäisenä oli Outin blogista löytyvät oivalliset falafelit, joskin ilman sahramia ja hunajaa (jonka hajamielisyyspäissäni unohdin). Tehtailin kaveriksi myös oranssin juureslisäkkeen ja quinoasalaatin.

Hunajainen porkkanabataattilisäke

 • porkkanaa
 • bataattia
 • seesamiöljyä
 • hunajaa
 • inkivääriä
 • kanelia
 • muskottipähkinää
 • pomeranssinkuorta
 • suolaa

Kuori ja paloittele juurekset. Höyrytä niin, ettei mene liian muhjuksi vaan sopivaksi. Siirrä kulhoon / kattilaan ja kaada päälle seesamiöljyä ja mausta vapautuneesti. Hunajan kanssa ei tarvitse pihtailla. Muista maistella välillä! Anna muhia hetki ennen tarjoilua.

Quinoalisäke

 • 2dl quinoaa
 • 4dl vettä
 • punaista paprikaa
 • tomaattia
 • tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria
 • suolaa
 • pippuria
 • paprikamaustetta
 • juustokuminaa (ehkä?)
 • oliiviöljyä

Saattaa olla niin, että 2dl:stä quinoaa tulee keitettynä tuollainen hyvä kulhollinen tavaraa. Joka tapauksessa keitossa olennaista on 1:2-suhde, jossa on 1 osa quinoaa ja 2 vettä. Laita vesi kiehumaan, huuhdo sillä välin quinoa siivilässä hyvin. Keittoaika on suunnilleen 10 minsaa. Quinoan tulee imaista vesi itseensä. Mausta suolalla ja millä lystäät. Sekoita mausteet ja öljy tasaisesti quinoan kanssa.

Pilko paprikat ja tomaatit ja kaada quinoan sekaan. Viimeistele silputulla lehtipersiljalla tai korianterilla, mikäli vieraasi eivät sitä kaihda.

Pippaloissa useampi ihmetteli, mitä se quinoa (tai suomalaisittain kvinoa) oikein on. Sehän on semmoinen riisin tapaan käyteltävä luontaisesti gluteeniton viljakasvi. Hiilareita siinä on, mutta toisinaan käyttelen koska se on aikas hyvän makuista. Sitä saa hyvin varustelluista ruokakaupoista.

melonia ja kinkkua

sushit

kesäkurpitsarullat

Koska Vera väänteli susheja ja kieputteli kinkkurullia, päätti alitajuntani, että tehdään kesäkurpitsasta jotain vegempää vastinetta. Olinkin jo hyvän aikaa haaveillut raa’asta kesäkurpitsalasagnesta, joten se tulvahti maailmaan sitten tässä muodossa. Oli tosi hyvää! Versioin esimerkkireseptistä pähkinättömän version, sillä aavistelin pileissämme näyttäytyvän ainakin yhden pähkinäallergikon.

Kesäkurpitsarullat

 • 1 kesäkurpitsa
 • 2 dl kurpitsansiemeniä
 • 1 kuorittu valkosipulinkynsi
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1-2 tl rosmariinia
 • 2-3 tl ravintohiivahiutaleita
 • 2-3 rkl aurinkokuivattua tomaattia
 • suolaa
 • pippuria
 • vettä, että blendautuu

Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi siipaleiksi sopivalla juustohöylällä tai voit kuorimaveistäkin koettaa.

Laita kurpitsansiemenet blenderiin ja jauha ne jauhoksi. Lisää loput ainekset ja blendaile mössöstä tasainen. Se voi jäädä vähän rakeiseksi, ei oo niin justiinsa.

Levitä ohut kerros täytettä kesäkurpitsaviipaleelle ja rullaa. Jos jätät päähän tyhjää, sehän liimaantuu itsestään kiinni eikä tarvita edes hammastikkuja pitelemään kääröä kasassa! Maistuu vaikka saman tien tarjottuna, mutta varmaan vielä parempaa on jos maut saavat vähän aikaa tutustua toisiinsa.

 

Sitten hyökkäämme jälkiruokapöytään!

jälkkärei

hedelmät kulhossa kivasti

Taiteellisesta hedelmäsalaattiasetelmastamme löytyy banaania ja keltaista luumua, appelsiinia ja basilikaa sekä vesimelonia ja punaista viinimarjaa.

boollssei

Pöytämme kaipasi vähän boollssia. Sain kunnian maistaa taannoin Cocovin reseptikisassa toiseksi sijoittuneen Saaran makoisia minttusuklaapalleroita. En keksinut miten linkittäisin reseptin tähän fiksusti, joten se on kokonaisuudessaan alla. Suosittelen testaamaan, ne ovat ihan taivaallisia, ja valmistuskin on nopeaa!

Saaran raakasuklaa-kookos-pallerot

 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl cashew-pähkinöitä
 • 5 pehmeää taatelia
 • 2 rkl raakakaakaojauhetta
 • 1 tl aitoa vaniljaa
 • ripaus laadukasta suolaa
 • intiaanisokeria maun mukaan
 • 1 rkl CocoVin Smoothie mixiä (laitoin tilalle lucumaa, mut ilmankin pärjännee)
 • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
 • + muutama tippa piparminttuöljyä

Aja ainekset tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Ota ja muotoile sormissa sopivan kokoisia palleroita. Kuorruta vielä pallerot lautasella olevassa kookoshiutaleissa pöyritellen. Laita jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen.

Pyöräyttelin pähkinättömälle prinsessalleni vielä ruusuiset prinsessapallerot.

Ruusuiset prinsessapallerot

 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl seesaminsiemeniä
 • 1 dl kuivattuja karpaloita
 • 3 kuivattua viikunaa
 • 1 rkl lucumaa
 • 1 tl vaniljajauhetta
 • ripaus ruususuolaa
 • intiaanisokeria maun mukaan
 • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
 • 1 tl ruusuvettä

Eka blendasin siemenet, jotta sain ne jauhoisiksi. Pienet ja herkät seesaminsiemenet blendautuvat parhaiten kuivina ja ilman tahmeiden tai vetisten ainesten läsnäoloa. Lisäsin loput aineet ja pyöräyttelin tottuneesti massasta sieviä palleroita. Ne ois voinut kuorruttaa vielä seesaminsiemenillä tai jollain vaaleanpunaisella. Esim. pienittyjä ruusun terälehtiä vois ripotella pinnalle, mikäli tarjoat herkut heti.

raaka mansikkainen kermakakku

Sonjan raakasuklaakakku

Kakkukokkeja oli kutsuillamme kolme! Vera valmisti ihanan blogosfäärissä pyörineen mansikkaisen raakakakun, joka saapui pöytään kun olin jossain muualla viilettämässä. Samainen neiti duunasi myös aivan mielettömän nätin hedelmäjäädykkeen, mutta valitettavasti jäi kuvaamatta sekin. Molempia sain kyllä vähän maistella valmistusvaiheessa ja taisin käydä pikavisiitillä jossain makuparatiisissa.

Suklaakakkuhan on aivan must, ja jostain universumin oikusta Sonja ilmoitti tuovansa pileihimme semmoisen. Jälkeenpäin selvisi, että kakku oli tismalleen sama Rawsome Vegan Lifen luomus, jonka olin itsekin uumoillut valmistavani! Oli aika polvia notkauttava kokemus sekin.

Oma kakkuviritykseni pohjautui Sarin kookoskermaiseen ja pähkinättömään (!) marjapiiraaseen. Semmoisen huomion voisin kyseisestä kaakusta heittää, että vuoassa on syytä olla korkeat reunat. Peruslautanen ei oikein riitä. Löysin itseni tilanteesta, jossa pohjaa oli ihan mukavasti sen noin 18 cm halkaisijan lautasen verran, mutta täytettä oli puolet jäljellä. Pyöräytin sitten toisen pohjan ja saatiin kaksi marjaisaa kermaisaa kakkua. Ei ollenkaan hullumpi vaihtoehto.

Näiden kuvien ja reseptien myötä toivottelen kaikille oikein herkullisia ja terveellisiä inspiksiä kesäisten juhlien järkkäilyyn! Vaikkei omia synttäreitä sattuisikaan kohdalle, jo hyvä ruoka itsessään on juhlimisen arvoinen asia. <3