Gluteeniton leipä, viljaton leipä, manteliton leipä, munaton leipä. Se on sitä kaikkea. Kyseessä on leipäsovellus taannoisesta pizzapohjaohjeestani, jonka kehittelin rohkeasti käsittämätöntä päähänpistoa seuraten. Kuivatut karpalot sopivat pähkinäisen leivän sopiin hurjan hyvin! Vielä kun vähän ripauttaa sekaan timjamia, niin johan kelpaa.

karpalojauhokulho

Pähkinäinen karpaloleipänen

 • 1 dl hasselpähkinäjauhoa (tai saksanpähkinä-)
 • 1 dl kurpitsansiemenjauhoa
 • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta
 • 0,5 dl kookoshiutaleita
 • 1 rkl psylliumia
 • ripaus suolaa
 • reilu ripaus timjamia
 • kourallinen kuivattuja karpaloita
 • loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • 4 dl vettä
 • (2dl kesäkurpitsaraastetta)

Jauha pähkinät ja siemenet blenderissä jauhoksi. Muutamat kokonaiset siemenet voi jättää kivoiksi sattumiksi. Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoittele. Lisää mausteet, karpalot, öljy ja vesi. Vettä voi lisätä vielä vähän lisää, jos taikina on kovin jähmeää. Sekoita ja anna turvota viitisen minuuttia.

Muotoile pellille littanoita (n. 1cm paksuisia) pihvimäisiä leipäsiä tai levitä ohuempi teeleipämäinen kerros kauttaaltaan koko pellille. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Paistoiaikaan vaikuttaa leivän paksuus ja märkyys (jos lisäsit kesäkurpitsaraastetta, niin silloin saat paistella pitempään). Kannattaa vahdata uunia.

Bonusvinkkinä: jos uunin alavastus on rikki, kannattaa käyttää kiertoilma-asetusta.

pihvileivät

Kas tässä pihvimäisempi erä…

karpaleteeleipä

… ja littanampi ja hieman rapsakampi teeleipänen. Molemmat maistuvat taivaalliselta vuohenjuuston ja hunajan kanssa.