Viljattoman ja munattoman ihmisen elämästä tuppaa helposti puuttumaan sellainen asia kuin leipänautinto. Olen vuoden alusta lähtien koettanut loihtia reseptiä, jolla voisi täyttää kyseisen tyhjiön. Vihdoin rupeaa onnistumaan!

Tämän bataattisoseella jatketun leipäsen luulisi uppoavan monipuolisestikin allergiseen henkilöön. Paleo- ja karppityypeilekin kelpaa, mikäli vaihtaa ihmeviljajauhon siemen- tai pähkinäjauhoon (jollei valmista jauhoa ole, sen blendaa itse n. minuutissa).

bataattileipänen

Gluteenittomat bataattileipäset

  • 1 dl kookosjauhoa
  • 1 dl gluteenitonta jauhoa (quinoa, hirssi, tattari)
  • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta
  • 0,5 dl kookoshiutaleita
  • 2 rkl psylliumia
  • ripaus suolaa
  • seesaminsiemeniä
  • loraus oliiviöljyä
  • 4 dl vettä
  • 2 dl bataattisosetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lorauta sekaan öljyä ja vettä 4 dl. Sekoittele ja odottele, että vesi imeytyy ja taikinasta tulee tasaista massaa. Sekoita bataattisose taikinan sekaan.

Muotoile taikinasta pellille sopivan kokoisia noin sormen paksuisia leipäsiä (itsellä niitä tuli 10 kpl). Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 min. Meidän uunilla oli joku lämpeämisongelma, joten en mene täysin takuuseen paistoajasta ja lämpötilasta. Ole siis valppaana siinä uunin äärellä!

bataattileipänen taas
Reseptihän on jokseenkin sama kuin taannoinen pizzapohjaohje, jolla silläkin saa hyviä leipäsiä aikaan. Erona on vain siemenjauhon korvaaminen gluteenittomalla jauhoseoksella ja bataattisoseen lisäys. Bataatin sijaan voi kokeilla myös porkkanaa ja kesäkurpitsaa.