Ihmisen aivo on kertakaikkisen jännä kapistus. Vaikka sitä onkin ihan väsy ja nälkäisen kärttyisä ja jopa vähän vastentahtoinen ruuanlaiton suhteen, välillä alitajunta yllättää ja pläjäyttää jääkaapin perukoilta löytyvistä jämistä kasaan semmoisen makuelämyksen että huhhuh. Sen siitä saa kun altistaa itseään liikaa ruuanlaitolle ja makukokeiluille. Sitä rupeaa laittamaan automaattisesti järisyttävän hyvää ruokaa. Gotta love my brain!

Hehkutuksen jälkeen sitten itse asiaan. Kokkisodassamme oli pakollisina aseina pian nahistuva cosmopolitan-salaatti ja pian pilaantuva graavilohi. Keittiössäni vallitsi myös onnellinen kypsien avocadojen tulva, joten salaattiwrapin täytteet valikoituivat kuin itsestään. Aivan täysin automaagisesti en kuitenkaan ollut päätynyt salaattiwrappi- tai -tacoillalliseen. Ajatus oli muhinut päässä koko päivän, sillä aamupäivällä olin saanut tekstarin, jossa kyseltiin salaattiwrappieni salaisuutta. Ties mistä sekin kaveri oli saanut kuulla, että olen joskus salaatinlehtiä tortillamaisesti täytellyt. Tuntemattomia ovat tiedonmurusten polut.

Nyt kun olen jo ehtinyt sekoittaa tässä lahjakkaasti sekä wrapit, tacot että tortillat, voidaan unohtaa koko juttu hetkeksi ja siirtyä ihmettelemään mitä sille avocadolle kävi.

avocadosalsa

Se meni tuollaiseksi soosiksi. Tekisi mieli sanoa salsaksi, mutten ole aivan varma siitä olisiko se sopivaa. Saa nyt luvan olla. Maku ainaskin oli enemmän kuin sopiva. Ihan törkyhyvä suorastaan.

Avocadosalsa tms

  • 2 avocadoa
  • 1 tomaatti
  • 1/2 vihreä paprika
  • 1/2 sellerinvarsi
  • 1/2 limen mehu
  • tuoreita yrttejä (esim. persiljaa, korianteria, basilikaa)
  • valkosipulinkynsi
  • pippuria
  • sitruunapippuria
  • suolaa
  • chiliä

Soosaa avocado haluamallasi metodilla. Haarukka käy, lohkareiset sattumat eivät tässä menoa haittaa. Harjoita kärsivällisyyttä ja pilko tomaatista, paprikasta ja selleristä aika pieniä palasia. Sekoittele ne avocadosoosin sekaan, samoin silputut tuoreyrtit ja puserrettu valkosipulinkynsi ja limemehu. Mausta niin reilulla kädellä kuin kehtaat.

Salsan maku paranee, kun se saa seistä tovin jääkaapissa. Jokunen tunti riittää ihan hyvin. Syömäkelpoa ja maukasta se on vielä seuraavanakin päivänä, ja ihme kyllä värikään ei ollut juuri kärsinyt.

salaattiveneet

Avocadosalsa päätyi siis salaattitacon täytteeksi graavilohisiipaleiden kanssa kuvan osoittamassa järjestyksessä. Uteliaisuus voitti ja innostuin änkemään vielä vuohenjuustoviipaleita seuraavien tacojen väliin. Olihan se entistäkin herkumpaa niin!

Vielä kaksi jatkokehitysvinkkiä (hyödynnä mieluummin erikseen kuin yhdessä):

1) Tacon voi koko komeudessaan kääräistä myös noriarkin (sitä sushilevää) sisään!

2) Kalan voi reseptissä korvata esim. jauhelihalla tai papusoosilla tai vaikka sillä vuohenjuustolla. Ilmakuivattu kinkkukin voisi toimia ja olla aika helppo ratkaisu. Pekonista puhumattakaan.

salaattitaco matkalla suuhun

Tämä ateria ei kypsennystä kaivannut, joten onnistuminen on lähestulkoon idioottivarmaa. En ole ihan varma siitä, mitä raakaruokailijat tuumaavat graavilohesta, mutta langetkoon resepti raw-kategoriaan nyt. Jos joku haluaa siitä mielipiteensä ilmaista, voi sanaista arkkuaan raottaa kommenttiosastolla.