Kuinka moni aloittaa aamunsa kahvikupillisella?

Kyllä minunkin aika usein tekisi mieli. Mutta meillä on vähän hankala suhde. It’s complicated, kuten asia naamakirjassa muotoiltaisiin.

Kahvin makuhan on parhaimmillaan ihan taivaallinen. Välillä se myös potkaisee energian ja ideatulvan virtaamaan, mikä joinain hetkinä on erittäin tervetullutta. Kahvi on myös yksi niistä harvoista lääkkeistä, joka joskus onnistuu taltuttamaan minulta orastavan migreenin.

Välillä se yksi kupillinen päivässä voikin sitten olla ihan liikaa. Tärisyttää ja närästää, väsyttää ja tuntuu levottomalta yhtä aikaa. Aivoissa sumenee ja sekä keho että mieli heittäytyvät stressiherkäksi. Illalla nukahtaminenkin on vaikeaa, vaikka kahviannoksesta olisi aikaa yli 10 tuntia.

Olen koettanut kartoittaa kahvinjälkeiseen olotilaan vaikuttavia tekijöitä. Parhaiten yleensä onnistun, kun ajoitan kahvin aamupäivään, se on laadukasta ja tummaa, sitä on vähän ja olen muistanut syödä jotain pohjalle. Toisinaan taas seuraukset eivät tunnu noudattavan mitään logiikkaa: joinain päänsärkyisinä päivinä huitaisen mukillisen naamariin illalla ja nukun silti kuin tukki.

Arvaamattomista seurauksista huolimatta kahvia on silti silloin tällöin saatava, enkä sitä ole tyystin itseltäni tahtonut kieltää. Juon sitä mustana vain hätätapauksissa, ja omat kyhäelmäni ovatkin enemmän sukua kahvidrinkeille kuin varsinaiselle kahville. Kahvihan on mitä parhain tekosyy käyttää kanelia, kaardemummaa ja vaniljaa, ehkä vähän hunajaa ja kaikenlaisia erikoismaitoja! Kahvin ei tarvitse olla näissä drinkeissä edes pääosassa, mutta sen maun pilkahdus luo silti illuusion kahvinjuonnista.

hamppumaitokahvi

Tätä erilaista aamulattea siemailin urakalla jo viime vuoden huhtikuussa, kun aurinko oli lämmittänyt verannan ja kutsui sinne aamiaisseurakseen. Reseptin kehittelin ashwagandha-superyrttiä kokeillakseni. Sen lupaillaan tasapainottavan hormonitoimintaa, nostavan serotoniinitasoja ja selkiyttävän mieltä. (Ja kyllähän viime keväällä fiilikset olivatkin poikkeuksellisen korkealla, joskin epäilen että enemmän siihen vaikutti oma asenne ja mielekkäiden juttujen tekeminen.) Perinteisesti ashwagandhajauhe sekoitetaan lämpimään maitoon ja hunajaan, mutta minäpä siitä sävelsin oman herkun.

Hamppumaitolatte

  • hamppumaitoa (2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä ja noin 1 dl vettä)
  • 1 tl ashwagandhaa
  • pikkuinen nokare hunajaa
  • 2 ripausta kanelia
  • kuumaa vettä
  • 1-2 tl pikakahvijauhetta tai loraus kahvia

Valmista ensin hamppumaito eli laita kuoritut hampunsiemenet blenderiin ja sekaan vähän vettä. Surauttele siemenet rikki. Halutessasi voit kaataa maidon siivilän läpi, mutta itselläni on tapana nauttia myös siemenmassan jämät kahvissani, ovathan ne hyvää ravintoa. Kaada hamppumaito isoon lattemukiin tai -lasiin ja päälle kuumaa vettä. Lisää ashwagandha, hunaja ja kaneli, sekoita. Testaa makua huviksesi ilman kahvia, se on herkullista niinkin! Mutta tuohan se kahvi siihen oman säväyksensä ja sävynsä.

Aurinkoisia aamuja. <3