Jälleen on kala-aterian vuoro. Tällä kertaa eväkäs pistettiin uimaan soppakattilan syvyyksiin. Tuunailin sopan lähestulkoon vailla käsitystä siitä, miten kalakeittoa ylipäätään edes tulisi tehdä. Sehän onnistui sittenkin, vaikka pelkäsin liemen jäävän mauttomaksi latkuksi ilman natriumglutamaattiliemikuutiota. Lipstikka on muuten kova sana liemikuutiottomassa keittiössä. Merilevästäkin irtoaa kalasoppaan sopivaa merellistä suolaisuutta ja makua. Muista varusteista mainittakoon kalan lisäksi perusjuurekset ja thai-maailman puolella vieraileva maustekäsi.

kalakeittokattila

Aika hyvä kalasoppa

Perusosat:

 • 3 pientä porkkanaa
 • 1 pieni palsternakka
 • kombu-merilevää suikaleiksi leikattuna
 • 200g keittojuuresta pakastepussista
 • 200g pakasteseipaloja
 • 1-2 kourallista parsakaalin kukintoja
 • varmaan 1l vettä

Mausteosasto:

 • 1-2 kynttä valkosipulia
 • loraus kylmäpuristettua seesaminsiemenöljyä
 • 1 tl suolaa
 • 2 lipstikan lehteä
 • pari pientä palaa tuoretta inkivääriä
 • reilu ripaus chilihiutaleita
 • ripaus juustokuminaa
 • ripaus valkopippuria
 • reilu loraus limemehua

Ensin paloitellaan kaikki paloiteltavat (juurekset ja parsat ja vähän sulanut sei, jos se on iso köntti). Merilevä huuhdotaan ja paloitellaan suikaleiksi (saksilla). Sitten pannaan kattila liedelle, kattilaan loraus öljyä ja puristetaan valkosipulit sinne muhimaan. Lämmitin öljyssä porkkanoita ja palsternakkoja jonkin aikaa ennen kuin lisäsin vettä 4dl.

(Lisäsin vettä pari desiä aina kun edellinen satsi rupesi kiehumaan. Voisihan sen varmaan kaiken kaataa kattilaan kerrallakin, mutta tämä menetelmä nyt vaan tuntuu paremmalta. Tekemisen meininki säilyy ja ainekset kypsyvät nopeammin, ja lopputuloskin oli oikein maukas.)

Lisäilin veteen lipstikan ja merilevän. Muutkin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa ihan hyvin, joskin limemehun säästäisin vasta lopuksi. Kaada sekaan jäiset keittojuurekset ja odottele että ne sulavat. Vettä voi taas lisätä. Sitten kalat, ja ne kypsyvät aika nopeasti (3-4 minsaa). Parsakaalin kukinnot kannattaa lisätä vasta aivan viime hetkillä, sillä niitä ei tarvitse kauaa keitellä. Säilyvät nätin vihreinäkin.

kalakeittoa kookosmaidolla

En ollut aivan varma halusinko soppaani tällä kertaa kookoskermaa (joka tuppaa toisinaan tulemaan korvista tällä lehmänmaidottomalla dieetillä), joten jätin sen kattilan ulkopuolelle. Ekaan annokseen kuitenkin testasin muutamaa lorausta, ja hyvinhän sopi sekin.