Julistan silakkapihvin maanantain sankariksi. Lähikaupan lihatiskin alkuviikon tarjouksesta löytyi niin järjettömän nättejä ja huolella perattuja silakkafileitä, että olen fiilistellyt pelkästään tätä seikkaa viimeisen tunnin. Osoitan suunnatonta kiitollisuutta sille, joka silakat puolestani suurella tarkkuudella ja rakkaudella perkasi.

Silakanhan voi perata myös itse, ja ai että kun se onkin mukavaa askartelua! Siis ihan oikeasti tykkään. Aikaahan siihen toki kuluu, ja koska mieluummin käyttäisin eloni vaikka muuhun kokkaukseen tai siitä blogaamiseen, on ihan jees jos joku on kalat siistinyt puolestani. Mutta välillä jälki on kauniisti sanottuna aika hutiloitua. No, oppiipahan sitten arvostamaan kun vastaan lipuu ensiluokkaisen sievästi perkautunut yksilö.

Silakan tulisi olla jokaisen kukkaron nyörejä kiristelevän arkiruuan rakastajan suosikkiruokaa: se on hyvää, helppoa, edukasta ja terveellistäkin vielä. Silakkapihvien valmistusaikakin on varsin kilpailukykyinen esim. kalapuikkojen tai pakastepizzojen kanssa.

silakkapihvit

Sankarilliset silakkapihvit

  • silakkafileitä
  • suolaa
  • tilliä
  • pippuria
  • seesaminsiemeniä tai kookoshiutaleita

Silakkafileet pannaan yleensä kaupassa muovipussiin, mikä on varsin näppärää maustamisen kannalta. Mausteet voi näet ripotella suoraan pussiin. Sitten laitetaan pussin suu tiukasti suppuun ja vatkataan silakoita pussissa siten, että ne maustuvat tasaisesti. Jos haluaa pintaan jotain rouskuvaa, voi sekaan (ja vielä pihvein päällekin) viskata seesaminsiemeniä, kookoshiutaleita tai mantelilastuja.

Lado silakkafileet uuninpellille kaksi päällekkäin siten, että sisukset tulevat vastakkain ja nahat jäävät ulos. Jos haluaa hifistellä, väliin voi ujuttaa jotain täytettä, kuten yrttisilppua tai tomaattipyrettä.

Alkuvalmisteluun ilman hifistelyjä menee 5 minuuttia. Uunissa pihvit valmistuvat 200 asteessa 10-15 minuutissa. Kiertoilmalla ehkä jo nopeamminkin!

silakkapihvilöt ja lisukkeet

Ehätin sitten hotkaista osan annoksesta ennen kuin hoksasin, että tämähän on blogaamisen arvoinen makuelämys taas kerran.

Lisukkeena toimii toinen arjen pikaruokasankari -kyhäelmä eli pilkotut ja höyrytetyt kasvikset. Kuvassa kurpitsaa (butternut squash, en vieläkään muista mikä tuo on suomeksi), bataattia ja porkkanaa. Höyrytettyjen kasvisten maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun ne silaa kevyesti suolalla ja rasvalla eli pelkästään voilla tai sitten suolalla ja vaikkapa kylmäpuristetulla oliiviöljyllä. Tuohon annokseen livahti vihretävää ja oikein maukasta hamppuöljyä sekä ripaus timjamia.