Lihapulla on helppo ja varma arkiruokavaihtoehto. Vaikkei sen raaka-aineena käytettävä jauheliha laadukkainta saatavilla olevaa lihaa edustakaan, on siinä kuitenkin lihaisia protskuja houkuttelevan edullisessa muodossa. Käy siis hyvin opiskelevan tai kitsailevan luolamiehen pirtaan.

Sekä taikinan että pullain pyöräytyksestä selviää yllättävänkin vinhaan – suunnilleen vartissa! Jollei sitten innostu näpertelemään jotain edistyneempiä muotoja.  Aivan pieniä nökäreitä kannattaa välttää, jotta jäljellä olisi jotain syömistäkin sitten kun  pullista on neste lirahtanut pihalle niiden kypsyessä. Helpoimmalla pääsee kun tekee isoja pullia tai pötköjä. Muistakaas se.

Yksinkertaisin lihapullaresepti pitää sisällään: jauhelihaa, suolaa ja pippuria. Sipuli on myös hyvänmakuinen lisä, jos masu sitä sietää. Jotkut panevat sekaan vielä kananmunan. Siitä saa lisäprotskua ja makua, mutta ilmankin pärjää aivan mainiosti. Sen mummon käyttämän korppujauhon funktio on tuoda lisää taikinamassaa ja illuusiota kylläisyydestä. Unohda se. Jos pullan umpilihaisuus tai lihan kalleus hirvittää, suosittelen jatkamaan taikinaa esim. porkkana-, punajuuri- tai kesäkurpitsaraasteella tai sienihakkeluksella.

Syön lihapullia kuukaudesta toiseen kyllästymättä, sillä maustan ne joka kerta vähän eri lailla ja käyttelen eri lihoja. Esim. kanasta ja kalkkunasta saa helposti intialaisehkoja pullasia currylla tai garam masalalla. Suosikkini on tällä hetkellä kreikkalaistyyppinen lammaspulla, jossa maistuu minttu ja valkosipuli:

Kreikkalainen lammaslihapulla

 • 400g lampaan jauhelihaa
 • valkosipulinkynsi
 • pieni nippu persiljaa silputtuna
 • reilusti kuivattua minttua
 • suolaa
 • mustapippuria

Laita jauheliha kulhoon. Purista päälle valkosipulinkynsi. Silppua persilja ja heitä sekaan, samoin muutkin mausteet. Sekoita käsin (tai yhdellä kädellä, jotta toinen pysyy puhtaana). Muotoile taikinasta juuri sen muotoisia lihapullia kuin olet aina halunnutkin tehdä! Lado pullat leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia (paistoaika riippuu pullan koosta!).

lihakeksi

Ok, halusin testata saanko tehtyä lihakeksejä, siksi tuo littana muoto. Minipihvejähän nuo oikeastaan ovat. Reseptikin on ihan eri kuin yllä. Sen pyöräytin ihan vain siitä ilosta että löysin kaupan hyllyltä lehmänmaidottoman ja huokean Pirkka-fetan! Taattu hittikombo tämäkin:

Aurinkokuivattu tomaatti-feta-lihapulla

 • 400g naudan jauhelihaa (luomu)
 • pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja
 • n. 50g fetaa
 • hyppysellisittäin yrttimausteita (basilikaa, oregaanoa, timjamia)
 • tujaus paprikamaustetta
 • töräys mustapippuria
 • ihan pieni ripaus suolaa

Valmistus noudattaa samaa logiikkaa kuin edellinenkin ohje. Ainekset kulhoon ja kädellä sekaisin. Feta kannattaa pilkkoa tai murentaa, jottei tule yhtenä isona könttinä vastaan. Pullat pellille, pelti uuniin 200 asteeseen noin vartiksi.

Lihapullat ovat helppoa naposteltavaa, ja niiden kanssa käy suunnilleen mikä vaan kasvislisuke. Useimmiten päädyn megasalaattivaihtoehtoon. Viimeksi tuli testattua ”keksisalaattia”, jossa lihalituskoiden lisäksi proteiinihuollosta vastaavat Da Vinci-keksit.

megasalaattitarjoiluehdotus

Keksisalaatti

 • jotain vihreää, jota kaapista löytyy: romaine-salaattia, vuonankaalia, sinimailasen ituja, persiljaa
 • kurkkusuikaleita
 • tomaatti
 • vihreää paprikaa
 • mustapippurirouhetta
 • hampunsiemenöljyä
 • aurinkokuivattu tomaatti-feta-liha”keksejä”
 • Da Vinci -keksejä