Oi minkä reseptin vahingossa keksinkään! Lapsuuden maku hyppäsi kielelle – sellainen maku, josta en ollut vuosiin uneksinutkaan, ja jota en toisaalta hirveästi osannut myöskään kaivata. Vaikka lapsena elämän tähtihetkiä olivat ne, kun isä kiikutti jälkipolvensa mäkkiin syömään, olen sittemmin teini-iässä kokenut ”roskaruoka on epäterveellistä” -herätyksen.

Varsinkin hampurilaisen makuun yhdistyy vahvasti mielikuva roskaruuasta. Roskaruokamielikuvaan puolestaan liittyy kaikenlaista ikävää (kuten ihmisten sairastelut, ylipaino ja SuperSize Me:n erittäin havainnollinen ja ellottava animaatio kananuggetinvalmistusprosessista). Hampurilaismaun löytäminen omalta lautaselta oli siis häkellyttävä, mutta toisaalta myös hykerryttävää kokemus. Tämähän onkin ihan sallittua näin!

Hampurilaissalaatti

  • salaattipohja Nooran tapaan (useampia eri salaatteja ja tummaa vihreää)
  • läjä jauhelihaa
  • tomaattia
  • paprikaa
  • pikkusuolakurkkuja

Kastike

  • sinappia
  • oliiviöljyä
  • balsamico-etikkaa

Hyvä salaattipohja syntyy helpolla esim. S-ryhmän kaupoista saatavasta Italiano-salaattipaketista, jossa on rucolaa, jokin pieni salaattikerä ja jotain punertavaa salaattia. Revi ja sekoita. Jauheliha pannussa kypsennä, suolalla ja mustapippurilla mausta, cayenneakin voi lisätä.

Samassa pannussa jälkilämmöillä voi kieräyttää tomaatin- ja paprikanpalaset!  Mausta kuten edellä, korvaa cayenne basilikalla tai yrttisekoituksella. (Lämpimät kasvit salaatin seassa tuovat muuten erittäin tervetullutta vaihtelua salaattieläimen ruokapöytään. Kokeile myös uunikasviksia! Mutta ei tässä salaatissa. Noniin, takaisin sivuraiteelta.)

Jos olet joku salaattikastikevelho ja viitseliäs, tehtaile salaatinkastike jossain erillisessä astiassa. Jätän mittailun omalle vastuulle. Koska itse olen taipuvainen oikomaan mutkia – ja vieläpä tykkäämään sinappisattumista salaatissani – toimin näin: läträsin salaatin päälle ensin balsamicoa, sitten iiiisolla kädellä oliiviöljyä ja pari nokaretta dijon-sinappia.

hampurilaissalaatti

Maku on aivan uskomaton! Luullakseni taika piilee suolakurkku-jauheliha-sinappi kombossa, jota tomaatti ja jokin jäävuorisalaatin kaltainen komppaavat auliisti. Jos haluaa vetää homman överiksi, kannattaa lähteä tarkastelemaan sellaisia kumppanuksia kuin majoneesi ja cheddar. Ehkäpä myös pekoni.

Hampurilaissalaatti on taattu hitti väsähtäneen juhlijan viikonloppuaamiaisella. Toisekseen tämä salaatti on myös niin äijä, että sitä kehtaa karskimpikin kundi puputtaa. Ja hei, miettikää minkälaisen vaikutuksen sillä voi tehdä lihansyöjäneitosiin jonkun väsyneen darrapizzan sijaan!