Vuodenvaihteessa on monella tapana kääntää uusi lehti elämässä. Itse olen usein viitannut kintaalla kaikenmoisille lupauksille, mutta tänä vuonna 2013 teen poikkeuksen! Aion vihdoin skarpata ruokailuni suhteen ihan kunnolla ja ryhtyä kyttäämään syömisiäni kuin mummo naapuria. Ei nyt välttämättä koko vuotta kerralla, mutta jos edes kaksi ensimmäistä kuukautta.

Motiivina skarppaukselle on mystinen pallomahani. Se ei ole kadonnut sitten minnekään, vaikka tässä on jos jonkinlaista ruokavaliota, ihmelääkettä ja matokuuria testattu. Myönnän että olen melko altis lipsumaan kaikenlaisista syömärajoituksista, koska ne ovat olleet kohdallani ikävän monipuolisia. Välillä olen silti jaksanut tsempata pitempiäkin jaksoja, mutta lopetellut taas kun tuloksia ei ole näkynyt.

Riesanani ovat siis monituiset allergiat, heikko ruuansulatus sekä mahan herkkä reagointi stressiin.

Stressin lievityksessä meditaatio ja liikunta toimivat mukavasti. Voisin siis jälleen ottaa meditaation päivärutiiniksi, ja käväistä joogaamassa säännöllisesti edes kerran viikossa.

Ruuansulatuksen apulaisena toimivat entsyymit (Enzymedican Digest Spectrum) sekä suolahappolisä (Solgarin Betaine Hydrochloride), joita olen vihdoin oppinut popsimaan säännöllisesti aterioiden yhteydessä! Maitohappobakteereja napsin myös – ruuansulatusjugurtteja en (katsopa huviksesi ensi kerralla paljonko siinä purkissa on sokeria!).

Allergiat johtunevat rempalleen mennestä suolistosta, jota koetan lepytellä jättämällä allergisoivat ruoka-aineet väliin. Tein kesällä 2012 itsekseni uuden allergiatestin Food Detectivellä, ja tulos oli seuraavanlainen:

Vältä!

 • lehmänmaito
 • kananmuna

Vähennä: 

 • riisi
 • manteli
 • maapähkinä
 • hiiva

Tarkkaile:

 • vehnä
 • ruis
 • peruna
 • palkokasvit
 • parapähkinät
 • kala (ei tonni-)

Aiemmin olin ruokaillut lähinnä viljoja, turhia hiilareita ja joitain muita allergisoivia aineita kartellen, mutta tuon testin (ja myöhempien omien kokemusten) valossa on syytä lakaista dieetistä myös maidot, kananmunat ja mantelit tiehensä. Eli hyvästi vaan karppausleipomukset, nyyh! Palkokasvit saavat myös jäädä omaan rauhaansa, mutta kalasta en ajatellut luopua aivan tyystin.

Samaan syssyyn voisin koettaa siivota ruokakaapistani myös enimmät FODMAP-hiilihydraattien lähteet. Kyseessä on siis paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit, joiden on todettu aiheuttavan kipua ja turvotusta ärtyneestä suolesta kärsiville. Joudun siis lisäämään vähennettävien listaan seuraavat ainekset (katso täydellinen lista Terveystalon sivulta):

Vähennä FODMAPpeja:

 • omena, päärynä, kirsikka, aprikoosi, luumu, viinirypäle, vesimeloni, mango
 • kuivatut hedelmät, erityisesti rusina
 • punajuuri, maa-artisokka, kaali, sipuli
 • sienet
 • cashew-pähkinät
 • hunaja
 • pastillit ja purukumit (jotka sisältävät xylitolia ja muita sokerialkoholeja)
 • useat terveysjogurtit ja -juomat

Kaalit ja sipulit olivatkin tuttuja ongelmallisia kumppaneita, mutta hedelmien, cashewien ja hunajan kohdalla tekee jo tiukkaa – nyt nimittäin raakakakkuosastokin rupesi näyttämään kielletyltä herkulta. Onneksi FODMAP-hiilareiden vähennyssuosituksissa kehotetaan nimenomaan syömään kyseisiä ruoka-aineita mahdollisimman vähän eikä pyrkimään niistä täysin eroon. Tavoite olisi vähentää FODMAP-hiilihydraatit 10g päivässä, johon mahtuu esim. 2 omenaa (200g hedelmää) tai 9 kuivattua taatelia (yht. 65g), ja näiden lukemien valossa väittäisin että maltillinen siivu raakakakkuakin on ihan ok. :) (Lue lisää Reijo Laatikaisen artikkelista.)

Seuraavaksi on paikallaan katsaus sallittujen aineiden listalle:

 • riista, lammas, nauta, possukin ehkä
 • kalkkuna, kana
 • tonnikala (ja muut kalat)
 • äyriäiset eli katkaravut ja simpukat
 • kurkku, tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, bataatti, porkkana, selleri, oliivi
 • salaatti, yrtit, idut (ei pavusta), levät
 • marjat
 • sitrushedelmät, banaani, kiwi, melooni (ei vesi-)
 • hassel-, saksan- ja pekaanipähkinä, siemenet
 • kaakaopapu o/
 • inkivääri, chili ja valkosipuli (maltillisesti)
 • rasvat: kylmäpuristetut oliivi- ja kookosöljy, kaakaovoi, voi
 • ”maito”: kookosmaito ja -kerma, hamppumaito, vuohenmaito
 • superit
 • avocado?

Testien ja FODMAP-listojen mukaan kauran (ja maissin!) pitäisi olla ihan ok ja varmaan myös muiden ihmeviljojen (quinoa, hirssi, tattari), mutta lueskelin hiljattain niistä sellaista juttua että tekee mieli jättää nekin pois ainakin kokeilujakson ajaksi. Ujutin listalle oman käden kautta voin sekä superit, joita nykyään aika pienissä määrin nautin (lähinnä ashwagandhaa, raakakaakaota, viherjauheita ja chia-siemeniä, joskin chiaa tarvinnee vähentää sen ihmeviljankaltaisten ominaisuuksien tähden). Avocado on kysymysmerkillä varusteuttu, koska se löytyy joiltain FODMAP-listoilta, mutta elämä ilman avocadoa tuntuisi tällä hetkellä kohtuuttoman vaikealta.

Ja kas, lopputuloshan näyttää ihan paleolta eli kivikautisen ihmisen ruokavaliolta. Hoksasin sen hiljattain ja olenkin jo plärännyt ahkerasti oivallista MonkeyFood-blogia paleotietouden ja -reseptien perässä. Hyvältä näyttää! Joskin monia paleoherkkuja (ja etenkin leivonnaisia :( ) vaivaa itselleni sopimaton munaisuus. Joululahjaksi saamassani Well Fed -paleokeittokirjassa puolestaan piisasi munattomia ja muutenkin inspaavia reseptejä, joten eiköhän tässä pärjätä.

Luvassa on siis tästä lähtien reseptejä paleo-painotteisesti. Aivan joka aterialle en lihaa päädy ujuttamaan, sillä se tuntuu tällä hetkellä liian raskaalta sekä kropalle että kukkarolle. Meinaan kuitenkin sukeltaa entistäkin syvemmälle vedenalaiseen maailmaan ja hieroa lähempää tuttavuutta äyriäiskavereiden ja levien kanssa.

Suklaatakaan en unohda!

Toivon kaikille herkullisia, uusia ja ennakkoluulottomia makuelämyksiä vuodelle 2013!