Vaihtelu virkistää, myös piirakkarintamalla. Pitkään olin haaveillut gluteenittomasta, munattomasta ja maidottomasta marjapiirakasta, jonka pohja olisi tehty jostain muusta kuin taateleista ja pähkinöistä. Kuin tilauksesta Outi oli tehtaillut Taivaallisen marjaherkun ohjeen Jolien blogiin. Pitihän sitä sitten testata, vaikka se masuni kannalta vähän epäilyttäviä hiilarikavereita eli kauraa ja ruokosokeria sisältääkin.

pala marjapiirakkaa

Taivaallinen marjaisa piiras

Muropohja:

 • 1,25 dl saksanpähkinöitä
 • 1,25 dl kaurahiutaleita
 • 1 rkl chia- tai pellavansiemeniä
 • 1 dl palmusokeria
 • 1/4 tl Himalaja- tai merisuolaa
 • 2 tl luonnon vaniljajauhetta
 • 3 rkl neitsytkookosöljyä
 • toiset 1,25 dl kaurahiutaleita

Kasaa kaikki ainekset blenderiin kookosöljyä ja loppuja kaurahiutaleita lukuun ottamatta. Surauttele sileäksi jauheeksi. Kaada seos piirakkavuokaan (n. 25cm halkaisija) ja sekoita siihen käsin loput kaurahiutaleet ja nestemäinen kookosöljy. Painele piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa 150 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes pohja on saanut kauniin kullanruskean sävyn ja houkuttelevan tuoksun. Ota uunista ja anna jäähtyä sillä aikaa kun valmistat herkulliset täytteet.

Marjaisa täyte:

 • n. 20 pakastemansikkaa (hieman sulaneina)
 • 14 taatelia
 • 1 tl kanelia
 • 1 rkl psylliumia
 • n. 1dl vettä (tai sen verran että blendautuu)
 • 2,5 dl vadelmia (tai marjasekoitusta)

Laita blenderiin kaikki paitsi marjasekoitus ja soseuta. Lisää soseeseen lopuksi 2,5dl kokonaisia marjoja. Levitä varovaisesti jäähtyneelle pohjalle.

Pintamuru:

 • reilu 1dl mustikoita
 • kourallinen hasselpähkinärouhetta
 • 1/2 tl kaardemummaa

Sekoita pintamuruainekset kulhossa ja kaada piiraan päälle.

Laita piirakka vielä tekeytymään jääkaappiin, jolloin sen maku paranee ja täyte sitoo pohjaa paremmin paikoilleen. Omissa kokeiluissani pohjat ovat tupanneet olemaan murenevaisia, mutta parin päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen ne ovat pysyneet jo hyvinkin aloillaan.

Ohjeen marjoja voi toki vaihdella, ja pohja-aineksissakin voisi testailla esim. siemenmurskaa kaurahiutaleen sijaan. Hyviä herkutteluhetkiä!

marjapiiras naminami