Lisää omenapiirakoita! Tämä on variaatio edellisestä, vähän yksinkertaistetumpi vielä. Kyseessä on jälleen uunia kaipaamaton raakaherkku, joten valmistus on nopsaa ja vaivatonta.

Halusin testata täysin pähkinätöntä piirasta, jossa on kaksi etua: 1) kelpaa pähkinäallergikoillekin ja 2) jaksaa syödä enemmän (pähkinät ovat aika täyttäviä)! Pohjassa käytin siis siemeniä ja yllätyselementtinä aprikoosinsiemeniä, jotka tuovat jännän karvasmantelisen maun. Aprikoosinsiemeniä tosin suositellaan syötäväksi vain 1-2 päivässä, joten pidetään määrät pieninä.

Lohkareinen omppupiiras

Pohja:

 • 1,5 dl kurpitsansiementä
 • 1 dl seesaminsiementä
 • 0,5 rkl aprikoosinsiemeniä
 • 2 kuivattua viikunaa
 • 8 kuivattua taatelia
 • 1 tl vaniljaa
 • 1 rkl hunajaa
 • 0,5 dl sulaa kookosöljyä

Pinta:

 • omppuu
 • puolukkaa
 • hunajaa
 • kanelii
 • kaardemummaa
 • vaniljaa
 • 0,5 dl sulaa kookosöljyä

Laita ensin vesihaude valmiiksi ja 1 dl kookosöljyä sinne sulamaan. Aloitetaan täytteen valmistelusta. Pilko omenat ja sekoita niihin mausteet kulhossa. Puolukat ja pihlajanmarjat tuovat pirteyttä piiraan ulkoasuun ja makuun, kannattaa niitäkin rohkeasti kokeilla seassa. Kirpeyttä voi taittaa hunajalla. Kaada puolet sulaneesta kookosöljystä omppujen sun muiden kanssa samaan kulhoon ja sekoita. Jos omppukulho kestää, sen voi panna pohjan valmistuksen ajaksi vesihauteeseen muhimaan.

Pohja valmistuu tuttuun tapaan blenderillä tai monitoimikoneen silppurilla. Huisin helppoa. Kaikki vaan sekasin kannuun ja pärisemään. Painele seos sormin piirakkavuoan tai laakean lautasen pohjalle. Kaada täyte päälle ja nosta koko komeus jääkaappiin kasautumaan.

Piiras maistuu parhaalta, kun se on saanut lämmetä vähän aikaa huoneenlämmössä. Jos arvostat kovin esteettisiä viipaleita, leikkaa ja asettele palanen lautaselle varovaisesti eikä huolimattomasti heivaamalla, kuten itselläni on tapana. Luulenpa, että aiemman omppupiiraan vaniljakerros toimisi tässäkin oivasti pohjan ja pinnan sidosaineena.