Kävin jouluna kotopuolessa tarjoamassa tällaista keittiössäni kehkeytynyttä uutuusherkkua, ja se sai niin kovasti kiitosta, ettei auta muu kuin julkaista resepti. Alkuperäinen idea gluteenitonta tai karpimpaa ruokavaliota noudattavan piirakalle löytyi jälleen kerran karppaus.info:sta, jonka reseptiä muuntelin tavoilleni uskollisena reippaalla kädellä.

Parsafetapiiras

  • 80g voita
  • 1,5 dl quinoajauhoa
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 2 rkl kylmää vettä
  • 2 dl juustoraastetta
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl kermaa
  • parsakaalia
  • fetaa (tai ”salaattijuustoa” se oikeasti oli)
  • mustapippuria

Aloita paloittelemalla täyteaineet, tässä tapauksessa parsakaali, mutta mikä tahansa muukin suolaisen piiraan täytteeksi kuviteltavissa oleva aines käy (esim. sienet, paprika, tomaatti…).  Laita uuni päälle 200 asteeseen. Valmista voitaikinatyyppinen pohja nyppimällä kulhossa voi, jauhot, hiutaleet, vesitilkkanen ja puolet juustoraasteesta. Vaikka olisikin tosi houkuttelevaa upottaa molemmat kädet taikinaan, kannattaa muuten käyttää nypinnässä vain yhtä kättä, jotta toinen on puhtaana sitten siltä varalta, että voit vastata puhelimeen tai ylipäätään tarttua muihin asioihin, mikäli tarvetta ilmaantuu! Taputtele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Voit sitten samaan kulhoon rikkoa munat ja vatkata ne ja kerman sekaisin. Lisää seokseen juustoraasteen jämät, täytteet ja mustapippuri. Hyvä suhde täytteen ja munakerman välillä on, että niitä on suunnilleen yhtä paljon (toisin kuin tuossa vähemmän esimerkillisessä kuvassani). Kaada mössö pohjan päälle ja nosta koko komeus uuniin noin 30 minuutiksi. Lopputulos on aika tuhtia tavaraa, joten lisukkeeksi suosittelen korkeintaan salaattia.

Karppaaja-ihmiset, huom! Quinoajauhossa on aika runsaasti hiilareita (n. 60g/100g), joten se on syytä korvata jollain rasva/proteiinipitoisemmalla. Pähkinä- tai siemenpohjaisia jauhot passaavat mainiosti, mutta suosittelen tällöin lisäämään pohjataikinaan pari teelusikallista psylliumia, niin homma pysyy paremmin kasassa.