Syksy saa ja synkät illat ja ehkäpä toisinaan olotilatkin. Olen keksinyt pomminvarman piristysruiskeen noihin hetkiin: letut, avokadohyvyys ja hyvä musiikki. Tällä lähtee niin nälkä, makeanhimo kuin huono fiiliskin, vaikka nyhjöttäisikin ihan yksinään kotosalla!

Aloitetaan tärkeimmästä eli ensin on laitettava hyvää musaa soimaan, kuten vaikkapa Annihilatoria, Devin Townsendia tai KMFDM:ää. Lettujen maku on suoraan verrannollinen musiikin hyvyyteen, joten ole tarkkana tätä valintaa tehdessäsi.

Karppiletut

 • 2dl mantelijauhoa
 • 3dl maitoa
 • 1dl kermaa
 • 3 munaa
 • 1,5tl psylliumia
 • suolaa
 • voita tai kookosrasvaa (paistamiseen)

Heti alkuun varoituksen sananen: tämä on suuntaa-antava ohje! Mittoja ja suhteita kannattaa säätää olosuhteiden mukaan: jos letut hajoilevat, lisää psylliumia tai munaa tai käytä jotain sitkoisampaa jauhoa (kuten ruista tai vaikka gluteenitonta, esim. Jytte-jauho toimi tässä hienosti).

Prosessihan menee niin, että ensin rikotaan kananmunat kulhoon ja vatkataan rakenne rikki. Perään lorotellaan ja sekoitellaan nesteet. Jauhemaiset asiat ripotellaan sekaan lopuksi ja taikina vatkataan mahdollisimman paakuttomaksi. Mutta jäähän niitä paakkuja sinne vaikka miten paljon vatkaisi ja se on ihan OK. Sitten vaan paistinpannu kuumenemaan ja oikeaa lämpötilaa metsästämään. Muista laittaa voi tai kookosrasva (joka ei muuten kärtsähtele läheskään niin pahasti kuin voi) pannuun ennen kuin kaadat taikinaa sinne semmoisen nätin ja tasaisen, sopivanpaksuisen kerroksen. Kun lettu on paistunut jonkin aikaa ja tuntuu irtoavan pannusta, muista kääntää se.

Sekin on sitten ihan OK että niitä ekoja lettuja ehkä pääsee kaapimaan pannusta irti köntteinä. Ne useimmiten ovat ihan syömäkelpoja, vaikkeivät paatuneimpien esteetikkojen silmää miellytäisikään. Tämä letuntekohan on nimittäin pelkkä tekosyy sille, että pääsee syömään taivaallisen hyvää avokado”hilloa”, jonka reseptin paljastan aivan kohta. Mutta voi sitä onnistumisen riemua kun saa sen ensimmäisen letun pysymään kasassa! Sen kokemuksen tähden kannattaa vähän äheltää ja nähdä vaivaa. Nörteille tiedoksi, että tunne lähentelee samaa autuutta kuin koodin kääntyminen. Mikäli olet onnistunut pitämään ylemmät lettuvoimat suopeina, voit myös koettaa kääntää lettua heittämällä. Siitäkin voi vähän irrota ylimääräisiä kiksejä.

Tarpeeksi kun treenaa, voi ehkä saada noinkin nättejä lettusia aikaan kuin tuossa seuraavassa kuvassa. Siihen on tarjoiluehdotusmaisesti koottu hyväksi havaittuja lisukkeita, kuten kermavaahtoa ja marjasosetta. Jos on supernälkä, kannattaa kokeilla avokadotahnaa ja juustoa, on muuten täyttävää!

Vaikkei letunteossa tai elämässä muutenkaan mikään tuntuisi onnistuvan, tämä seuraava ohje ei jätä pulaan:

Hunajainen avokadosose eli avokadohyvyys

 • 1 avocado
 • 1 rkl hunajaa
 • 1/2 tl rosmariinia
 • 1/2 tl rosepippuria

Soseuta avokado (haarukka lienee nopein), lisää mausteet ja sekoita. Valmis ja omnomnom!

Hunaja, rosmariini ja rosepippuri on muuten aivan lyömätön kombo. Jos laiskottaa ja lettupuuhat tuntuvat ylitsepääsemättömän haastavilta, oio vähän mutkia ja naatiskele tuota herkkuyhdistelmää vaikkapa hyvän juuston kanssa. Avokadolla jatkettu hyvyys toimii muuten varmasti myös uunijuuresten seurana.

Valoisaa syksyn odottelua ja lämpimiä iltoja. <3