Hei! Onpa taas tovi vierähtänyt, ja reseptijemma paisunut entisestään. Näin menneen ystävänpäivän kunniaksi aloitetaan sen purkaminen viimeisimmästä eli karppaajille ja lakto-ovo-vegeille sopivista himopurilaisista eli himolaisista. Ruoka oli jossain määrin työläämpi värkättävä kuin kokkailuni yleensä, mutta maku kompensoi nähdyn vaivan leikiten. Koska olen vähän insinööri ja tykkään hahmottaa kokonaisuuksia prosessien kautta, esittelen tässä aluksi viisivaiheisen himolaisenvalmistusprosessin:

 1. Punajuuripihvien valmistus
 2. Karppileipien valmistus
 3. Avocadon tahnaus
 4. Muiden täytteiden paloittelu
 5. Kokoaminen

Vaiheita pystyy helposti jakamaan useammalle ihmiselle yhtäaikaisesti, joten himolaisten valmistus on varteenotettava aktiviteetti ystävän tai muutaman kanssa!

Punajuuripihvit (12 kpl)

Olen pitkään metsästänyt myös jauhotonta ja perunatonta kasvispihviohjetta juurikaan onnistumatta. Kehittelin itse tällaisen version, jossa pihvien koossapysymisen toivoin hoituvan kananmunan, bataattimössön ja psylliumin sekä pellavansiemenrouheen turvin. En edelleenkään tiedä, mikä noista oli se olennainen osa, mutta tällä ohjeella pihvit pysyivät oikein kiltisti kasassa uuninpellillä paisteltuina.

 • 3 isoa punajuurta
 • 1 sipuli
 • 7 pakastepinaattiklöntsää
 • 1/2 bataatti
 • 1/2 dl seesaminsiemeniä
 • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
 • 2 kananmunaa
 • 1 rkl pellavansiemenrouhetta
 • 1 tl psylliumia
 • 1 tl rosmariinia
 • 1 tl timjamia

Tee sipulista hakkelusta ja kuullota se paistinpannulla. Rouhi tai raasta punajuuret. Sulata pakastepinaatit. Sekoita nämä samaan kulhoon.

Valmista bataattisose blenderillä. Siemenet eivät ole mikään pakollinen osa reseptiä, mutta jos käytät niitä tuomaan lisää ruokaisuutta ja makua, blendaa ne ensin jauhoksi (vaatii tehokkaan blenderin) ja lisää paloiteltu bataatti blendattavaksi vasta sitten. Muissa resepteissä vilahteli peruna- ja kikhernesoseita, niillä voi varmasti yhtä hyvin korvata tämän osuuden.

Lisää sose ja muut aineet punajuuren ja kavereiden sekaan. Sekoittele tasaiseksi massaksi. Anna mielikuvituksellesi siivet ja muotoile massasta jänniä pihvejä uunipellille. Ystävänpäivä antoi hyvän tekosyyn ihkuilla ja tehdä sydänpihvejä! Paistoajaksi riitti puoli tuntia 200 asteessa.

Karppileivät (4 kpl)

Kokeilin ensimmäistä kertaa karppaus.infon suosittua mantelileipäreseptiä, tietenkin vähän varioiden. Leipiä valmistui kaksi satsia, joista jälkimmäisen kohdalla mantelijauhoja ei enää ollutkaan, joten resepti sisältää myös vaihtoehdon:

 • 2 kananmunaa
 • 2 reilua rkl turkkilaista jugurttia
 • 2 tl psylliumia
 • 1,5 dl mantelijauhoa / hamppujauhoa
 • 3 rkl hamppujauhoa / kookoshiutaleita
 • 1 rkl seesaminsiemeniä
 • 150g juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kananmunat rikotaan ja vatkataan turkkilaisen jugurtin kanssa sekaisin ensimmäisessä kulhossa. Toisessa kulhossa puolestaan sekoitellaan kuivat aineet eli kaikki paitsi juustoraaste. Kulhojen sisällöt yhdistetään ja juustoraaste lisätään sekaan vasta viimeisenä. Mössön pitäisi olla jotakin juoksevahkon ja taikinamaisen välimaastosta. Jos käytössä on hamppu- tai kookosjauhoja, lisää muutama tilkkanen vettä, kun noilla jauhoilla on taipumus sitoa nestettä vähän enemmän itseensä. Muotoile mössöstä neljä hampurilaissämpylän kokoista kakkaraa uuninpellille. Paista jonkin aikaa, joku 10-15 minsaa riittänee. Kun juusto alkaa tuoksua, kannattaa käydä kurkkaamassa uuniin.

Resepti ei sisällä mausteita, mutta leipiä voisi hyvin maustaa yrteillä ja muilla siemenillä. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, kun juustoraaste tuppaa itsessään olemaan jo aika suolaista. Jätin alkuperäisreseptistä leivinjauheen pois, kun se näyttää nykyään silmääni vähän turhan kemialliselta. Leipäset eivät juuri nousseet, mutta koska nuo ovat vehnähöttösämpylöitä ruokaisampaa tavaraa, ei purilaisissa tuon enempää leipää kaivattukaan. Himolaistarkoitusta varten leivät kannattaa leikata siten, että pohjaosa jää selkeästi kattoa paksummaksi, jotta sisukset lepäilevät tukevalla alustalla.

Loput himolaistäytteet

 • Avocado-maca-tahna (blendaa 1 avocado ja 1 rkl macaa)
 • Kurkkua, tomaattia ja mozzarellaa (viipaloi)
 • Salaatinlehtiä

Avocadotahnan lisäksi tai sijaan voisi kokeilla jonkinlaista tomaattipyrepohjaista kastiketta, jos haluaa himolaisen makuun ketsuppisen häivähdyksen. Vihanneksia voi vaihdella, esim. kesäkurpitsa ja paprika toimisivat hyvin. Juustoksi olin kaavaillut alun perin cheddaria, mutta sen ollessa loppu lähikaupasta, mozzarellaviipaleetkin (sellaisesta pallosta) toimivat yllättävän hyvin.

Ystävänpäivämenuun kuului myös alkuruoka ja jälkiruoka. Joku voisi olla sitä mieltä, ettei kaakao ole alkuruokaa, mutta tämä oli sen verran ruokaisaa, että kyllä se on sellaiseksi pakko laskea. Tässä vielä ystäväkaakaon ja helpon ananasjälkkärin ohjeet:

Ystäväkaakao (2 isoa mukillista)

 • 1l vettä
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • 2 rkl carobia
 • vaniljaa
 • kaardemummaa
 • cayennepippuria
 • chiliä
 • kanelia
 • 1 rkl hunajaa
 • loraus kermaa ja/tai kookoskermaa
 • 1-2 rkl maizenaa

Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää kattilaan kaakao- ja carobjauheet (käytin itse raakakaakaota, mutta käy semmoinen oikea tumma kaakaojauhe myös) sekä mausteet ja kerma. Aluksi kannattaa mausteita laittaa varovaiset ripaukset (korkeintaan 1/2 tl), sitten sekoittella ja maistella ja säätää maut kohdaalleen. Sekoita maizena-maissitärkkelys noin desiin kylmää vettä ja kaada keitoksen sekaan. Anna kiehua ja hämmentele pari minuuttia, jonka jälkeen kaakaon pitäisi vähän saostua. Tämä kaakao kuuluisi tarjoilla isolla jäätelökimpaleella höystettynä, mutta koska nykyään joudun välttelemään kaupan jäätelöitä, käytin sen sijaan kookoskermalla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa.

Paistetut ananakset

 • 1 tuore ananas
 • kookosöljyä
 • kermavaahtoa
 • suklaarouhetta

Jälkkärissä ehdottomasti haastavin vaihe on ananaksen pilkkominen. Palojen muodolla nyt lopputuloksen kannalta ei ole niin väliä, mutta itse tehtailin hedelmästä ohuita (alle 1cm paksuisia) renkaita. Lisää pannuun kookosöljyä ja paistele ananasrenkaita molemmilta puolilta sen verran että saavat väriä. Tarjoile kermavaahdon ja suklaarouheen (tai -kastikkeen) kera.

Oikein ihanaa ja herkullista helmikuun jatkoa kaikille!