Joudun lähes joka päivä selättämään ”mitä mukaan evääksi” -ongelman, sillä sijaitsen suurimman osan ajasta turvallisen kotikeittiön ulkopuolella enkä ruokarajoitteideni tähden kelpuuta lautaselleni mitä tahansa työpaikkaruokalamurkinaa tai ruokakaupan evästiskin antimia (eli enimmäkseen leipää tai jäävuorisalaattia säilykelisukkeilla). Useimmiten laukkuun päätyy itse tehtailemani salaatti ja/tai smoothie. Myönnän kyllä, että olen laiska ja liian kiireinen kokkaillakseni tuntikausia, ja kaiken muun lisäksi vielä jossain määrin pihi, kun vielä jonkin aikaa kituuttelen suunnilleen opintotuen suuruisella ruokarahalla. Esittelemäni eväs- ja reseptivinkit tulevat siis jatkossakin noudattelemaan pitkälti yksinkertaista ja toivottavasti myös melko edullista kaavaa.

Tämän eväsinnovaation lähtökohtana oli suolanhimo, helppous ja vaihtelu sille ainaiselle salaatille/smoothielle. Innoittajina toimivat niin bataattiranskikset kuin trail mixitkin, ja lopputuloksesta tuli nyt jotain niiden ja salaatin väliltä.

Eväspalat (saa ehdottaa parempaakin nimeä!)

 • Retiisejä 6
 • Kesäkurpitsaa peukalon mittainen pala
 • Porkkana
 • Kukkakaalia kourallinen
 • Cashew- ja macadamiapähkinöitä yhteensä reilu kourallinen
 • Kurpitsan- ja sesaminsiemeniä

Mausteeksi suolaa ja mitä nyt sattuu löytymään. Käytin seuraavia:

 • Tuoretta persiljaa
 • Tuoretta inkivääriä
 • Merisuolaa
 • Mustapippuria
 • Cayenne-pippuria
 • Juustokuminaa
 • Timjamia
 • Paprikajauhetta

Kasvit paloiksi ja kippoon. Mausteet ja loraus rypsiöljyä (kylmäpuristettua luomua) perään ja homma sekaisin. Maku paranee, kun seisottaa satsia yön yli jääkaapissa. Viilennys auttaa myös säilyvyyteen hellekeleillä työmatkan yli – tai vaikka piknikkipaikalle asti!

Lopuksi vielä pari vinkkiä:

Vinkki 1: Tuore inkivääri säilyy ihan ällistyttävän pitkään hyvänä, kun sen kelmuttaa ja jemmaa jääkaappiin.

Vinkki 2: Retiisin lehtiä voi ja kannattaakin syödä, vaikka salaatin tai smoothien seassa (tai leivän päällä, jos sellaisia harrastaa). Näyttäytyvät tuossa kuvassa eväsboksin takana.