Koska kevät ja aurinko ja vappukemut, niin täytyyhän se nyt ryhtyä suklaakakkutalkoisiin. Inspiraatio tähän mutakakun kanssa flirttailevaan raakaversioon syttyi, kun kerran sain kunnian vierailla raakakakkujumalatar-Suvituulen kyökissä pyöräyttelemässä hänen kanssaan kaakaoisia kookospalleroita. Ne olivat taivaallisia, ja ne suorastaan halusivat tulla jatkokehitetyksi mutakakkuiseen muotoon. Tuumasta toimeen siis!

Ah, ja heti kärkeen on mainostettava sitä, mikä tässä mutakakussa on parasta: siinä ei ole viljaa, maitoa, kananmunaa eikä pähkinää! Se sopii siis mainiosti moniallergisten vieraiden juhlapöytään. Valkoista sokeriakaan ei tuohon lisätä, sillä kakkupohjan taatelit ovat varsin makeita epeleitä jo itsessään. Niin, ja sitä ei ole edes kypsennetty. Uppoaa vaikka raakavegaaniin.

mutakakkujuttu

Tämän mutakakun erikoisuuksiin kuuluu myös kuorrute. Voishan sen syödä ilmankin, mutta miksei sitä nyt saman tien tehtailisi ylimääräistä herkkukerrosta siihen päälle!

Näillä ohjeilla tulee semipienelle (halk. n. 15cm) lautaselle mahtuva kakku. Kannattaa vakavasti harkita, jos tekisitkin kerralla kaksi (tai tupla-annoksella ison kaakun)! Valmistusaika per kakku kun on jotain 10 minuutin luokkaa, ja kaksi syntyy samalla sykkeellä varsin sutjakasti.

Raaka mutakakkunen

Pohja:

  • 200 g pehmeitä kuivattuja taateleita (tuoreetkin käy)
  • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 dl hampunsiemeniä / kookoshiutaleita
  • 0,5 dl kookosöljyä
  • 1/4 tl suolaa

Kuorrutus:

  • 100 g kookostöhnää (creamed coconut, puolikas paketti)
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1/4 tl vaniljaa
  • 1 tl kaakaojauhetta

Valmista ensin vesihaude eli lämmintä vettä kattilaan tai muuhun isoon astiaan ja laita kookosöljykuppi sinne sulamaan. Tai siis sitä rasvaa sulattamaan, ei kuppia. Pistä muut pohjan aineet blenderiin. Jos duunailet pohjaa kokonaisista hampunsiemenistä, ne kannattaa päräyttää jauheeksi ennen muita ainehia. Blendaa ja lisää sulanut kookosöljy sekaan. Lämää pohjamöösi lautaselle ja levitä tasaisesti siihen. Pane jääkaappiin.

Kuorrutetta varten tarvitset myös vesihaudeasiaa. Tällä kertaa kuppiin tulee pistää kookostöhnää. Paloittele sitä vähän, ni sulaa nopeammin. Voit halutessasi lisäillä myös kookosöljyä ja vaahterasiirappia. Ensimmäinen tekee kuorrutteesta vähän pehmeämpää, jälkimmäinen makeuttaa. Voit kyllä makeuttaa jollain muullakin, esim. steviatipoilla tai hunajalla, jos uskallat. Lisää mausteet ja sekoittele tasaiseksi. Siirrä seos kakkupohjan päälle. Valmistaudu henkisesti siihen, että se ei välttämättä ole kovin nätti. Ihan kaikkea kuorruteainetta ei myöskään tarvitse käyttää tähän tarkoitukseen. Voit duunailla lopuista vaikka jotain palleroita.

Anna jähmettyä jääkaapissa semmonen useampi tunti. Jotta kovettuu. Parasta vasta seuraavana päivänä, tietenkin. Jos niin pitkään jaksaa odottaa!

close up

Kaakun ulkoasu ei ehkä ole nätein mahdollinen, joten se kannattaa peitellä kaikenlaisilla ”koristeilla” kuten vaikkapa kookoslastuilla ja sulatetusta kaakaomassasta (tai kaakaovoista, kaakaojauheesta ja makeutuksesta) askarrellulla suklaakastikkeella (joka siis kylmässä kovettuu). Koska täytettä oli enemmän kuin kakulla pinta-alaa, se valahti reunojen yli ja jätti epäilyttävän renkaan kakun ympärille. Näppäränä likkana minä sitten kaapaisin ylimääräiset lautasesta veitsellä irti ja viskelin kakun päälle. Sehän rupesi näyttämään ihan siltä, että niin oli tarkoitettukin!

Uskon silti että jos kakunvärkkäyksen esteettiseen puoleen paneutuu itseäni uutterammin, on lopputuloksesta mahdollista saada jopa kaunis. Varsinkin jos käyttää kakkuvuokaa.

Mut makuhan tässä on pääasia!

mutakakkuu. nom.

Oikein maistuvaa kakkua eikun vappua itse kullekin!