Innovaatiokeittiöstä päivää! Tänään pyöräytämme vihreistä ja tuoreista aineksista kevyesti kypsennetyn ruuan, joka sekä taltuttaa salaatinhimon että lämmittää syksyn vilpoistamaa kehoa.

sieniwokki

Kyseessä on siis salaattiaineksilla kyllästetty sieniwokki tai sitten lämmin salaatti. En oikein tiedä miksikä tätä pitäisi kutsua. Hirveän maistuva alkupala kuitenkin tai miksei pääruokakin, jos vähän isomman annoksen lautaselleen lappaa ja heittää kaveriksi jotain proteiinipitoisempaakin vielä. Valmistuukin nopeaan kuin mikä.

Sienisalaattiwokki

  • 1 sipuli
  • rasiallinen suppilovahveroita (tai muita sieniä)
  • 10cm pätkä kesäkurpitsaa
  • rasiallinen pinaattia
  • 1/2 rasiaa tai ruukullista herneenversoja
  • suolaa
  • mustapippuria
  • loraus öljyä tai kookosrasvaa

Silppua sipuli, paloittele kesäkurpitsa ja pieni vähän sieniä, jos siltä tuntuu. Voit muuten laittaa valkosipuliakin. Laita lempparipaistorasvaasi wokkipannuun ja sipulit sinne. Kuullota niitä hetki. Kesäkurpitsat ja sienet voikin jo lisäillä sekaan aika pian. Paistele niitä kunnes pehmiävät. Muista maustaa. Vakiovarusteet eli suola ja mustapippuri riittävät mainiosti.

Revi pinaatteja vähän pienemmäksi, jos ovat kovin isoja. Herneenversot voi vaikka leikata puoliksi. Vähän voit huuhtaistakin yrttejä, jos ovat multaisia. Lisää ne pannuun kypsennyksen loppuvaiheilla. Rehut valmistuvat tosi nopsaan.

sieniwokki tofulla

Jos vietät lihatonta lokakuuta ja kaipaat annokseesi vähän puhtia, tofukuutiot ovat helppo lisä tähän annokseen. Kieräyttele ne pannulla öljyssä ja paista kohtalaisen kuumalla, niin pinta ruskistuu ja napakoituu. Juustokumina sopis mausteeksi.

Itselläni on menossa mahdollisimman lihaton kausi. En ole vieläkään saanut mahaa rauhoittumaan ja toimimaan kunnolla, ja viimeisimpänä kokeiluna sen parantamiseksi olen kokeillut akupunktiota ja mittavia meditaatiosessioita. Jotain jännää kehossa niiden aikana tapahtuu, ainakin syvää rentoutumista. Akupunktiolääkäri kehotti syömään keittoja ja wokkeja ja kasviksia, jotta ruuansulatuksella olisi helpompaa. Vähän vajaalta olo kyllä tuntuu, jos vaan pelkkiä kasviksia kupuunsa ahtaa (kun viljat, maitotuotteet, kananmunat ja palkokasvit ovat pois pelistä). Voita ja suklaata kuluu lähes päivittäin, ja joitain kertoja olen syönyt lihaakin.

Seuraavaksi voidaan hypätä luontevasti kiinalaiseen keittiöön. He siellä idässä taitavat vihreiden rehujen käytön lämpiminä lisukkeina. Ei tarvita muuta kuin silputtua pak choyta (kiinalainen kaali), pinaattia, parsakaalta tai kurkkua, suolaa, seesaminsiemenöljyä ja valkosipulia. Höyrytä tai wokkaa vihannekset (no kurkkua ei ees tarvi), ja homma on valmis ennen kuin ehdit edes selvittää miten sanotaan kissa kiinaksi!