Kräkkeri eli kuivattu siemenleipä on verraton leivänkorvike gluteiinia ja hiilareita kaihtavalle. Se on ravinteikas ja ruokaisa kuin mikä, ja sellaisenaankin maukkaampi kuin moni muu leipä. Sitä voi dippailla herkkusooseihin ja sen päällä voi kuljettaa suuhunsa kaikenlaisia voileivänpäällisiä. Kuivana se ei edes pilaannu herkästi ja onkin siksi loistava retkieväs.

Kräkkerien askartelu on jossain määrin pitempi prosessi kuin uunissa paistettavien leipästen teko, mutta kaiken vaivan arvoinen silti. Ensinnäkin siemenet pitää muistaa pistää likoamaan valmistusta edeltävänä iltana. Välineeksi tarvitaan  kuivuri tai sitten uuni, joka toimii miedolla lämmöllä ja jonka luukun saa jätetyksi raolleen. Monitoimikone tai blenderi nopeuttaa taikinan tekoa ja murskaa siemenet, jolloin saavutetaan tasaisempi koostumus.

porkkanakräkkerit

Outi Rinne on perehtynyt syvällisesti kräkkerien saloihin jo vuosia minua ennen ja kirjoittanut aiheesta kattavan tietopaketin. Suosittelen lukemaan, mikäli aihepiiri kiinnostaa enemmän! Keittiökameleontti-blogista löytyy aikamoinen kirjo kräkkerireseptejä muutenkin.

Tässä on omani.

Porkkanakräkkerit

  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 dl hampunsiemeniä
  • 2 dl pellavansiemeniä + 3,5 dl vettä
  • 3 porkkanaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 6 kuivattua aprikoosia
  • loraus oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta

Laita auringonkukansiemenet ja hampunsiemenet edellisenä iltana likoamaan. Valmista pellavansiemenistä lima liottamalla niitä pari tuntia.

Raasta porkkanat tai käytä mehustuksesta talteen jäänyttä kuitua.

Pilko kuivatut aprikoosit veitsellä pieniksi kuutioiksi.

Kun olet valmis, lämää kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon (pidä huoli, että se silppuava osa on siellä paikallaan) tai tehokkaaseen blenderiin (älä kokeile tätä semmoisella hepposella obhnordicalla). Veivaa kunnes seos on mielestäsi tarpeeksi sekaisin ja auringonkukansiemenet soseena. (Äläkä peljästy – homma näyttää todennäköisesti semmoiselta kertaalleen syödyltä.)

Vuoraa kuivurin ritilät leivinpaperilla. Levitä taikinamassaa paperille tasainen kerros. Semmoinen josta ei näy läpi, muttei liian paksukaan jotta se kuivuu joskus. Suunnilleen puoli senttiä on hyvä.

Pistä kuivuri tai uuni päälle (40 astetta) ja anna kuivua 10 tuntia tai vielä pitempään. Se on valmis kun on rapsakkaa ja irtoaa helposti leivinpaperista.

porkkanakräkkerii

PS. Tein tänään jotain syntistä. Levitin kräkkerin päälle voita, tahinia ja hunajaa. Jos kokeilet, niin omalla vastuulla – siihen voi jäädä koukkuun.